HISTÒRIES DEL SÀPIENS – II

Del llibre Sàpiens, una breu història de la humanitat, de Yuval Noah Harari. “Un gran relat de la història de la civilització humana, des dels primers caçadors recol·lectors fins a la societat i economia actual” (Mark Zuckerberg) DES DE L’ORIGEN FINS LA REVOLUCIÓ COGNITIVA Hi ha la falsa creença que la humanitat és una evolució que encadena tots els humans, uns darrere els altres, de manera que els anteriors (posem l’Homus Erectus) són més animalitzats que els posteriors (posem els Neandertals), i sembla ser que això no és cert. Des…

Read More

LES ELECCIONS GALLEGUES

18 de febrer de 2024 PRIMERA PART Sembla ser que a les eleccions al Parlament de Galícia, conegut com La Xunta, hi concorren onze llistes electorals, que per ordre d’escons previstos en les diferents enquestes, anirien per aquest ordre: 1.- PP (Partit Popular de Galícia) altrament conegut com la dreta feixista; el candidat a president serà Alfonso Rueda. Traurien entre 34 i els 38 escons. 2n.- BNG (Bloc Nacionalista Gallec), partit nacionalista d’esquerres encapçalat per Ana Ponton. Entre 24 i 31 escons 3r.- PSOE (Partit Socialista Espanyol), partit de centre…

Read More

POESIA – 2

POESIA D’AVANTGUARDA Hi vius o et quedes sense casa. A mi m’agrada la poesia, o sigui, a mi no m’agrada la poesia. No sé si m’explico. En l’estètica moderna, en que l’art t’ha de fer pensar, m’hi he perdut, us ho asseguro. No m’en en ric pas, només manifesto la meva ignorància i sobretot el meu desconcert. Quan davant d’una pintura que em suggereix un ou ferrat però no ho és, només puc experimentar una sensació d’avorriment i fàstic.  Davant una escultura que sembla un roc i es titula “roc”…

Read More

LA POESIA – 1

Com podria descriure la poesia actual? per a mi és molt difícil. Abans ho veia més senzill perquè creia que  la poesia eren aquells escrit amb uns versos amb un nombre de síl·labes determinat i que explicaven alguna història tendre, encisadora, emocionant, o que descrivien un paisatge amb mestria. Habitualment també acabaven les frases amb terminacions idèntiques cada dos, tres o quatre versos. Exemple, Pere Quart a Corrandes d’Exil·li. Una nit de lluna plena tramuntàrem la carena lentament sense dir res si la lluna feia el ple també el feu…

Read More

LA COLÒNIA GÜELL ÉS UN POBLE?

És ben sabut que els veïns històrics de la Colònia, i cada vegada més els veïns recents, sempre ens hem referit al lloc on vivim com a poble.  Així parlem de la Festa Major del poble, l’equip de futbol del poble, l’església del poble, les botigues del poble o l’ateneu del poble. Però també és cert que els més intel·lectuals (del poble) fa temps que van iniciar una mena de campanya de desqualificació en el sentit que no érem un poble sinó un barri del poble real, equiparant poble amb…

Read More

GENT GRAN – REVISTA VITALS

Aquest escrit el vaig enviar a la revista VITALS i el van publicar molt retallat, tant que els que el van llegir no el van acabar d’entendre. Per a ells i per tots vosaltres ara el llegiré tot sencer. Es titulava GENT GRAN – Qui és la Gent Gran? Vet aquí el dilema. Quan jo era petit ho tenia molt clar: la Gent Gran eren aquells, els avis, els més grans, els que manaven i ens deien “Ei noi, que m’han dit que vas ser tu qui va trencar la…

Read More

GREGORI FONT I CATIVIELA

Discurs que vaig fer al Museu d’Història de Catalunya l’1 de juny de 2022 Bon dia. Us voldria advertir que no sóc orador i que ben aviat ho podreu comprovar.  Primer de tot deixeu-me donar les gràcies a la fundació Reeixida per suplir la mancança dels successius governs autonòmics en aquest acte de restitució de la nostra memòria col·lectiva. Em dic Aleix Font i estic aquí perquè sóc fill del meu pare. I encara que parli en primera persona, de fet ho faig en nom dels meus quatre germans, Jaume,…

Read More

EL RIU un lloc per passejar

Avui la Cóncep i jo hem anat al riu. Com cada dia, faci fred o calor. Avui i ahir ens fa calor, molta calor, d’aquella que s’arrapa a la samarreta i et fa somiar cerveses o gots d’aigua ben fresquets. Cinc quilòmetres en total, els mateixos de cada dia que ens fan veure dia a dia com creixen les tomaqueres o com llauren les carxoferes ja envellides de flors liles. Alguns pagesos ens saluden i d’altres ens odien perquè es pensen que som guaites de les brigades del sac que…

Read More

LA CREU DEL QUEROL

Creu del Querol

  on els llops anaven a ramades i es menjaven als pastors   Hi havia un lloc mític de la nostra infantesa més enllà de les muntanyes que vèiem cada dia quan miràvem a ponent: el coll de la Creu del Querol, situat al lloc més pla per passar de Torrelles fins a Sant Climent, i també per transitar fins a Sant Boi o a la Colònia Güell. Fa  molts anys, tants que ningú no en recorda els fets concrets, un pastor hi va morir per defensar els seus bens…

Read More

LA FI DEL PENSAMENT LLIURE

Pensament lliure

EL DRET A LA DISCREPÀNCIA Amb el degut respecte i consideració goso penjar aquest escrit sabent que us ofendrà. Per tant, us demano perdó a l’avançada i prego que us ho agafeu com la mostra que entre la gent humil no tothom encara pensa igual, entre la gent humil no tothom s’empassa el gripaus televisius i, per bé o per mal, encara avui ens és possible dubtar de veritats absolutes. El pensament lliure encara és possible, ni que sigui amb la boca petita.     El 9 de novembre de…

Read More