EL CARRER REIXAC DE LA COLÒNIA GÜELL
El Carrer de la Colònia Güell està dedicat a Josep Reixac, que diuen que va ser un contramestre de telers i ajudant de Jacint Barrau, inventor del teler que portava el seu nom.
Al carrer Reixac de la Colònia Güell , abans se l’anomenava col·loquialment carrer Nou. Segons he pogut observar a altres pobles de Catalunya on també hi tenen aquest nom, el carrer Nou acostuma a ser un dels carrer més antics del poble, on primer hi ha el carrer que és més antic i seguidament ve el carrer nou. I la Colònia no n’és una excepció; el carrer Nou va ser un dels primers carrers en construir-se. Per l’estètica de les construccions, tot fa pensar que els primers edificis devien ser els de la façana dels números parells, i les cinc primeres cases de les del costat dels senars, les tres primeres similars a les que tenen en front, i les del número 7 i 9, de semblança islàmica.
Podríem dir que el carrer Reixac de la Colònia Güell és l’eix comercial del poble, si tenim els pocs comerços que ens queden, ja que aquí hi ha l’estanc, la bodega i la farmàcia, a part del restaurant El Capritx. També per ser el carrer d’accés a la Cripta fa que sigui molt més transcorregut que altres carrers de la Colònia Güell. Per acabar-ho d’arreglar, en una planificació barroera dels antics consistoris el van convertir en una via de doble sentit obligada pels cotxes que van i vénen del casc antic de Santa Coloma de Cervelló.
Carrer Reixac de la Colònia Güell: El costat corresponent als números senars
Si els primers carrers del poble van ser el carrer Barrau, Malvehí i Aranyó (amb Llevant, Ponent i Monturiol), el nostre carrer i el Claudi Güell hi fan escaire, un angle recte que dibuixa la direcció dels quatre punts cardinals.
A l’inici, aquest carrer connectava el nucli amb la nova església de la Colònia Güell que s’estava construint, la Cripta. Algun caminet devia transitar per entre el bosc fins arribar a la masia de Can Julià i la Torre Salvana, però no existia cap camí ample, ja que l’antiga connexió entre les masies existents es feia pels terrenys de la Torre Salvana.
El costat dels números parells
El Rodolfo de la Torre, poc creïble per la seva tendència a fabular i a exagerar, m’explicava que antigament els camins de carro s’acabaven a l’església, i això dificultava l’accés al cementiri, que estava situat més enllà de la masia de ca n’Isbert. Un bon dia les autoritats de la Colònia van pactar amb l’amo de la Torre Salvana que els deixés obrir un camí ample pel mig de les seves terres, perquè hi poguessin transitar els carros funeraris. Els ho va autoritzar amb la condició que li traslladessin la portalada, que antigament estava a baix a la carretera, fins al lloc on és ara, a poca distància de la creu. Aquest arc d’entrada a la torre ara està ben deteriorat i no seria d’estranyar que qualsevol dia s’enrunés definitivament. El meu pare m’explicava que quan ell era petit havien trobat cranis humans al lloc on feien aquest camí, a tocar de cal Folguera (on ara hi ha la residència geriàtrica). O sigui que això devia ser poc abans de mil nou-cents vint.
El carrer de començament a final