APRENDRE A PARLAR AMB LES PLANTES

aprendre parlar plantes marta orriols

APRENDRE A PARLAR AMB LES PLANTES de MARTA ORRIOLS

247 pàgines

Edicions del Periscopi

marta orriols

La Paula ha de passar el dol perquè el seu home ha mort d’accident. Feia res que el Mauro, el seu  home, li havia comunicat que la deixava perquè ja no l’estimava,  n’havia conegut una altra.  El Mauro l’havia convidat a un restaurant de la Barceloneta, i just abans dels postres li va deixar anar la bomba que l’havia deixat devastada. Havia conegut una altra dona, se l’estimava i s’hi pensava casar. Ella s’havia quedat sense paraules. Ell se’n va anar, en bicicleta, i només girar la cantonada, un cotxe que s’havia saltat un semàfor en vermell, el va envestir. Immediatament un amic comú li va donar la notícia que la va deixar encara més catatònica del que ja estava.

aprendre parlar plantes marta orriols

I així, de sobte, s’havia quedat vídua als ulls de tothom. Però inclús en aquestes circumstàncies, el dol s’ha de passar. Ara vindran dies de no dormir, nits d’encadenar guàrdies a l’hospital on treballa, perquè és l’única manera que coneix de no pensar en el què ha passat. Ara és el torn del cercle de coneixences,  els companys ho interpreten com volen i tothom s’hi veu en cor de dir-li què ha de fer, mentre la Paula no sap què dir davant d’una pena tan gran que només ella pot conèixer. Si no diu res es pensen que està incapacitada i la tracten com una nena petita. Si contesta allò que li dicta el cor queda malament davant dels altres, que la prenen per histèrica o fins i tot desagraïda. I mentrestant aquest procés tan desconegut que anomenen dol fa el seu camí, inexorablement, amb uns ritmes propis que marquen dalts i baixos impensats. El dol domina, et fa plorar quan ningú no s’ho espera, i no et dóna ni una llàgrima quan tothom l’espera. I malgrat tot la vida continua el seu camí, lentament, molt més del que ningú no es pensa.

aprendre parlar plantes marta orriols

Malgrat allò que pugui semblar és un llibre preciós on la desgràcia es viu amb normalitat, on la manca de futur és l’enemic a batre i es farà amb eines de quotidianitat. Ben escrit, ben documentat, aclaridor per aquells, que com jo, som tan desconeixedors d’aquesta realitat que tots hem de passar un dia o altre. Us el recomano de tot cor.

Marta Orriols (foto d’internet)

marta orriols-balaguer

Marta Orriols Balaguer (Sabadell, 1975) és una escriptora catalana, establerta a Barcelona. Llicenciada en història de l’art, posteriorment va estudiar guió cinematogràfic a l’escola de cinema Bande à Part i escriptura creativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Col·labora amb diversos mitjans de comunicació culturals, com Catorze.cat i a Núvol. El 2016 va publicar la seva primera novel·la, Anatomia de les distàncies curtes, una novel·la costumista prologada per Jenn Díaz.  El 2019 va guanyar el Premi Òmnium a la millor novel·la en llengua catalana de l’any 2018. (Extret de Viquipèdia)

Marta orriols premi òmnium

D’Òmnium Cultural em diuen: L’obra Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, és la guanyadora de la segona edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. Es tracta d’una novel·la delicada escrita des del punt de vista d’una dona que haurà de reconciliar-se amb un món que ja no reconeix.

 

Aleix Font – 1 de maig de 2019

Related posts


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/38/d618625600/htdocs/clickandbuilds/AleixColonia/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Comment