MAPA DELS ESTATS UNITS

aleix font colonia mapa USA

ESTATS UNITS DE NORD AMÈRICA – 2

aleix font colonia mapa USA
Mapa dels Estats Units – Conca del Mississippi Missouri

 

 

 

Clica al damunt i et sortirà el mapa interactiu:  MAPA EEUU

 

En el primer escrit sobre els Estats Units d’Amèrica vaig argumentar la necessitat que sentia de saber alguna cosa més sobre aquest gran país que és la primera potència mundial en economia, en força militar, en emprenedoria, en influència cultural etc. I aquest desig de saber-ne alguna cosa més que els clàssics estereotips et porta per uns camins que als ulls dels altres poden semblar potser infantils, potser superficials, com ara saber-ne el noms dels estats i la seva situació dins del gran mapa de la unió, les seves dimensions, les seves capitals, les seves ciutats més importants, els rius que hi passen i que són molt més que simples línies sobre el mapa ja que són el paisatge que veuen cada dia milions de gent com nosaltres.

Mapa dels Estats Units – Expansió territorial

aleix font colonia mapa USA
Estats Units – La gran expansió territorial va ser per compra a França, Espanya, Mèxic i Rússia

Per aconseguir aquestes fites no n’hi ha prou en dir-ho, també cal arremangar-se les mànigues i posar-se a estudiar, vull dir llegir, vull dir mirar documentals, vull dir parar l’antena per detectar comentaris de la televisió, de la ràdio i fins i tot de les converses dels savis habituals. I d’una cosa tan senzilla com mirar amb més atenció de l’habitual els documentals que esporàdicament fan en alguna cadena de televisió en treus una visió normalitzada dels noms i dels mites, saps, perquè ho has vist, que Arkansas és un país modern amb un riu poderós que també es diu Arkansas i que va a parar al Mississippi, que hi ha arbres arreu, que tenen grandiosos camps de blat i amples autopistes, que Little Rock n’és la capital i que la gent ja no porta pistoles ni es passegen a cavall. O que a New Jersey hi ha la prestigiosa Universitat de Pricenton.

Estats Units – Muntanyes

aleix font colonia mapa USA
estats Units – Les grans serralades són a l’Oest i els Apalaches a l’Est

I que a Minnesotta hi fa un fred que pela, i que a Milwokee hi ha la fàbrica de les famoses Harry Davisson, i que Chicago és una grandiosa ciutat de l’estat d’Illinois però que no n’és la capital, etc. I un cop sabut això, una vegada t’has adonat que la gent d’allà, més endins del vestit i la pell són com nosaltres, amb necessitats de sostre i de menjar, d’estimar i de parlar, ve la feina pesada de memoritzar noms i situar-los automàticament al seu lloc, la feina “dels colzes damunt la taula” sovint pesada fins al punt de temptar-nos a abandonar.  És per això que vaig decidir dibuixar aquest mapa més o menys aproximat en contorns i en superfície. Es tracta d’escriure el nom de l’Estat al seu requadre, i si és correcte el lloc i l’escriptura, us tornarà la resposta de la seva capital, la seva superfície i els seus habitants.

Estats Units – Les Tretze Colònies

aleix font colonia mapa USA
Estats Units – Tot va començar aquí. Per comptes de virreis van arribar comerciants (emprenedors)

La idea és que a l’hora d’escriure el nom de l’Estat, mentalment digueu també la seva capital, i d’aquesta manera comprovareu si aneu gaire forts de memòria. Us aconsello que aneu de mica en mica, primer situeu els tres grans Estats  de la costa oest, després els tres o quatre del costat nord. Més endavant Kansas al centre i els dels seus voltants. I també Texas i els que hi toquen. D’aquesta manera (que no és més que un exemple) poc a poc us anireu impregnant d’uns nous coneixements que potser no us serviran per a res o potser sí, potser quan escolteu a les notícies que a Ohio hi ha hagut un escàndol d’abusos policials sabreu d’on us parlen, i si us expliquen que a Tennessee hi ha la concentració anyal de fans de l’Elvis Presley, situareu el comentari damunt les planes properes als grans rius.

aleix font colonia mapa USA
Estats Units – La lluita per la independència

I per acabar, cal escriure correctament els noms dels Estats. I quan dic correctament vull dir segons la correcció que jo he establert, per exemple New York (i no Nova Iork), New Mexic, Minnesota o Pennsylvania. En canvi Dakota del Nord és Dakota Nord, igual que Carolina Nord, o Carolina Sud (i no North Carolina, o South Dakota). Ja sé que pot semblar una mica complicat, però he intentat respectar sempre la grafia autòctona excepte en aquests països de Nord i Sud. Per aclarir-ho adjunto una relació dels Estats per ordre alfabètic i les seves capitals:

ALABAMA capital MONTGOMERY

ALASKA capital JUNEAU

ARIZONA capital PHOENIX

ARKANSAS capital LITTLE ROCK

CALIFORNIA capital SACRAMENTO

CAROLINA NORD capital RALEIG

CAROLINA SUD capital COLUMBIA

COLORADO  capital DENVER

CONNECTICUT capital HARTFORD

DAKOTA NORD capita lBISMARK

DAKOTA SUD capital PIERRE

DELAWARE capital DOVER

FLORIDA capital TALLAHASSEE

GEORGIA capital ATLANTA

HAWAII capital HONOLULU

IDAHO capital BOISE

ILLINOIS capital SPRINGFIELD

INDIANA capital INDIANAPOLIS

IOWA capital DES MOINES

KANSAS capital TOPEKA

KENTUCKY capital FRANKFORT

LOUSIANA capital BATON ROUGE

MAINE capital AUGUSTA

MARYLAND capital ANNAPOLIS

MASSACHUSETTS capital BOSTON

MICHIGAN capital LANSING

MINESOTA capital SAINT PAUL

MISSISSIPI capital JACKSON

MISSOURI capitalJ EFERSON CITY

MONTANA capital HELENA

NEBRASKA capital LINCOLN

NEVADA capital CARSON CITY

NEW HAMPSHIRE capital CONCORD

NEW JERSEY capital TRENTON

NEW MEXIC capital SANTA FE

NEY YORK capital ALBANY

OHIO capital COLUMBUS

OKLAHOMA capital OKLAHOMA CITY

OREGON capital SALEM

PENSYLVANIA capital HARRISBURG

RHODE ISLAND capital PROVIDENCE

TENNESSEE capital NASHVILLE

TEXAS capital AUSTIN

UTAH capital SALT LAKE CITY

VERMONT capital MONTPELIER

VIRGINIA capital RICHMOND

WASHINGTON capital OLYMPIA

WEST VIRGINIA capital CHARLESTON

WICONSIN capital MADISON

WYOMING capital CHEYENNE

Visita altres llocs sobre els Estats Units Amèrica:

 Estats Units de Nord Amèrica

Donal i Hillary

 

 

 

Related posts