CARRER MALVEY – COLÒNIA GÜELL

aleix font colonia guell malvehy

EL CARRER MALVEHY DE LA COLÒNIA GÜELL

aleix font colonia guell malvehy
Ca l’Espinal a dalt de tot del carrer. L’entrada és pel carrer Monturiol

El carrer Malvehy és un dels carrers antics de la Colònia Güell i segurament és el carrer més bonic pel conjunt dels seus edificis. Al capdamunt de la pujada hi ha ca l’Espinal, una mica més avall l’antiga casa del metge, i baixant a mà dreta el conjunt de cases boniques que semblen iguals i totes són diferents, amb molts detalls de fusta. Segons diuen, quan es va construir la Colònia Güell, els primers carrers van ser Barrau, Malvehy i Aranyó, si bé no tots tenien tota la llargada que tenen avui en dia.

aleix font colonia guell malvehy
L’antiga casa del Metge

El carrer Malvehy és un dels carrers de la Colònia Güell en els que es noten més els seus afegits al llarg dels anys, sobretot a la part de dalt  i a la part inferior dels números senars i a la part inferior dels números parells. I cadascun d’aquests afegits té la seva història.

Carrer Malvehy de dalt a baix

1- Malvehy-web4
On hi ha les cases de color verd hi havia la fusteria.

Al davant de cal metge hi havia hagut una fusteria que cap als anys cinquanta la portava en Joan Rocarruig.  Quan va morir va quedar abandonada i finalment s’hi va edificar. Al seu costat, en el sentit ascendent dels números del carrer, hi havia dues cases, una de les quals ara té l’entrada per aquest carrer, però antigament s’hi entrava per la part de dalt, enfront de la paret de cal director, i s’hi accedia per una escaleta encaixonada entre parets estretes que eren la delícia de la canalla, perquè ens permetia sortir als afores del poble. Aquestes escaletes també feien paret, per ponent,  amb la consulta del metge. Actualment s’hi nota clarament la diferent tipologia de les cases.

Colònia Güell – Façanes del carrer Malvehy

aleix font colonia guell malvehy
On ara hi ha la balconada amb les flors vermelles hi havia el consultori del metge, i entre aquesta casa i la següent les escaletes.

A la part de baix del carrer, a la banda dels números parells de les cases, hi ha dos blocs de pisos construïts a les acaballes dels anys cinquanta i que durant els anys seixanta tothom de la Colònia Güell coneixia com “els Pisos Nous”. Per als nens d’aquells anys era una novetat i una temptació el fet que a l’entrada d’aquestes cases hi hagués tants timbres junts, i un dels jocs habituals era anar-hi per tocar-los tots a l’hora i marxar corrents.

aleix font colonia guell malvehy
Els Pisos Nous.

Al davant d’aquests pisos hi havia hagut el mercat municipal, una construcció quadrada que limitava al nord amb les eixides del carrer Barrau i a ponent per la primera de les tres cases de tipologia antiga on hi vivia la família Vicenç que tenia el número 2 del carrer. Al mercat hi havia dues entrades, l’una pel mateix carrer Malvehy i l’altra per la façana encarada al Camet. Al mig hi havia una font i una palmera, i adossades a les parets s’hi arrengleraven el conjunt de parades, peixeteria, verdures i fruites, carnisseria, ous, etc. Durant l’alcaldia d’en Josep Comellas (a finals del segle passat) es van vendre els terrenys i s’hi van construir aquests pisos.

aleix colonia guell malvehy
On ara hi ha les cases de color rosa abans hi havia el mercat municipal

Durant la meva infantesa, anys cinquanta i seixanta, aquest era “el carrer del metge”, i no pas perquè hi visqués el metge sinó perquè allà hi havia la consulta. Algú s’havia pensat que el nom del carrer provenia d’algun malnom i que la grafia correcte hauria de ser Malveí, però això no és així, ja que el nom és en homenatge a  Benet Malvehy i Piquer, nascut a Igualada i fabricant de sedes i velluts.

aleix font colonia guell
El pati de l’Ateneu fa paret amb aquest carrer

Al capdavall del carrer i al costat de les eixides que miren al sud hi havia hagut una cova artificial construïda segurament com a refugi dels bombardejos de l’aviació feixista durant la guerra espanyola (la fàbrica de la Colònia Güell va ser bombardejada durant la guerra per l’aviació italiana). Als anys seixanta encara estava oberta i la canalla hi entràvem sovint per jugar. Més tard la van tancar i es va utilitzar per a fer-hi plantacions de xampinyons.  Ara és del tot inaccessible, si bé la cova encara hi deu ser. Calculo que deu estar a dins del camp de la família Calvo tancat amb filferrades, al costat de les escaletes que pugen cap al camí de can Ros.

Colònia Güell – Cases amb pis i golfes

aleix-font-colonia-guell
Detall de les cases cases boniques,  on s’hi destaca la fusta a les bigues, balcons, finestres i portes

A la primera casa després dels Pisos Nous, casa número  1, hi vivia en Camil Comellas, nascut a Puigreig, que durant molts anys va ser barber, un dels tres barbers  que hi havia hagut a la Colònia als anys seixanta, Mateu Chalmeta, Godofredo Esteban i Camil Comellas.

aleix font colonia guell malvehy
A la caseta més baixa hi havia la barberia de cal Camil

 

Visita altres llocs de la Colònia Güell

Carrer Aranyó

Carrer Claudi Güell

Carrer Frederic Martí

Carrer Reixac

La Torre Salvana

Related posts