UN JOC: MAPA COMARCAL DE CATALUNYA

aleix font comarques catalunya

MAPA COMARCAL DE CATALUNYA

 

JOC DIDÀCTIC PER A PETITS I GRANS

 

Baixa’t el mapa comarcal : MAPA COMARCAL CATALUNYA

 

Hi ha molta gent de Catalunya que no coneixen les nostres comarques i encara menys les capitals. Sé que és una tasca feixuga haver-les de memoritzar i, en la majoria de casos, tenim oportunitat de fer milers de coses més divertides.  Per aconseguir això, que memoritzar les capitals no sigui la feina més avorrida d’aquest món, m’he entretingut a crear aquesta eina. Primerament ho vaig fer pensant en els meus néts, però després vaig pensar que també podria ser útil per altra gent.  Així doncs, aquí ho teniu.

aleix colonia mapa catalunya
Projecte de divisió comarcal del Principat per Pere Blasi (Geografia elemental de Catalunya, APEC, 1922)

Engrescat pel disseny que vaig fer del mapa dels Estats Units, he dibuixat el mapa comarcal de Catalunya que adjunto on hi trobareu les comarques de Catalunya. Es tracta d’una mena de joc, una mena de repte en el que s’hauria d’escriure  en el requadre de cada comarca la seva capital. N’obtindreu la resposta afirmativa (Molt bé!!!) si l’he escrita bé, o la indiferència si us heu equivocat o si no l’heu escrit tal com jo l’he consignat a les taules de fórmules.

aleix font mapa comarcal

Les capitals de comarca sovint porten un article al davant, per exemple Les Borges Blanques o La seu d’Urgell. En tots els casos que n’he sigut conscient he posat aquest article, però pot ser que en algun lloc me l’hagi deixat. En cas que estigueu convençuts d’escriure-la bé i la resposta del mapa no sigui afirmativa, us prego que em perdoneu i que aneu a un requadre que hi ha a la part inferior dreta, que serveix per consultar la capital si hi posem el nom de la comarca tal com està escrit al mapa (per exemple Selva, o Barcelonès per comptes de La Selva o El Barcelonès). Automàticament us respondrà amb el nom que figura com a correcte en les fórmules del mapa.

aleix font comarques catalunya
27 d’agost de 1936. Aprovació de la distribució territorial de Catalunya (font: elnacional.cat)

El programa Excel obvia les majúscules i les minúscules, o sigui que és indiferent que escriviu Barcelona o barcelona. En canvi sí que té en compte els accents. Per tal haurem d’escriure “Móra d’Ebre” amb l’accent tancat a la O, i  Penedès amb accent obert.

Hi trobareu dues columnes a mà dreta. La primera d’elles és una llista aleatòria, i aconsello que mentre hi surtin  noms intenteu escriure sempre la primera comarca que us aparegui a aquesta columna. Pensareu que és una  tonteria haver d’utilitzar aquest sistema, ja que cadascú pot escollir la manera que vulgui per omplir el treball, però la meva experiència diu que quan omples un mapa segons el teu criteri tendeixes a seguir un ordre repetitiu, i d’aquesta manera les respostes podrien ser automàtiques. Vull dir que si comences per dalt, mentalment et vindria al cap que després de Viella ve Sort, de manera que si de sobte et pregunten quina és la capital del Pallars Sobirà et quedis en blanc, perquè necessites la paraula prèvia, que seria Viella.  Aquesta nova manera d’omplir el mapa també t’acostuma a situar les comarques al seu lloc correcte, ja que quan te’n surt alguna l’has de buscar en el mapa.

aleix font comarques Catalunya
Proposta política recent de les Vegueries

L’altra columna, que està a la seva dreta, és una llista de totes les comarques que encara no hàgiu omplert. Així si omples de la capital del Barcelonès, Barcelona, automàticament et desapareix aquesta comarca de la llista. Això ho he fet perquè en la columna anterior, el càlcul aleatori fa que la fórmula emprada busqui una comarca entre la primera de la llista (1) i la última (42), de manera que conforme en van desapareixent de la llista s’omple d’espais en blanc i arriba un moment que totes les respostes són buides, no n’apareix cap. Això acostuma a passar cap al final, quan només falten una o dues comarques per omplir i es fa difícil de buscar quines són. Una simple mirada a aquesta columna et permetrà veure la que falta per esborrar.

aleix font mapa comarcal
Comarques dels Països Catalans

L’altra fórmula que també he posat és la que calcula el número de comarques que falten per omplir i està escrita en vermell per facilitat visual. Això ens permet veure fins a quantes en saps i quantes encara necessites memoritzar.

Tal com ja he dit als primers paràgrafs, a la part inferior, al davant  les costes de Barcelona, hi ha un quadre de consulta. Si el que pretens és aprendre’n alguna cada dia, o tens dubte de la manera correcte d’escriure-la, pots escriure el nom de la comarca i et respondrà la seva capital.

Veuràs que a la majoria de comarques hi he escrit alguna dada que he considerat important, com per exemple si hi ha algun riu, o alguna muntanya, o alguna ciutat que soni a la memòria col·lectiva. És una dada subjectiva, però no està de més associar diferents noms a la comarca.

Res més, espero que et sigui útil, i no dubtis a enviar aquesta eina a qui li pugui interessar.

Aleix Font

Visita altres llocs d’Aleix Font:

Mapa del País Valencià

Related posts