COMARQUES DEL PAÍS VALENCIÀ – MAPA

Comarquès País Valencià

 

COMARQUES DEL PAÍS VALENCIÀ – MAPA

Un joc per aprendre

Comarques País Valencià
Diari La Veu – www.diarilaveu.com – Comarques del País Valencià

 

Baixa’t el mapa del PAÍS VALENCIÀ-MAPA COMARCAL

Abans de res, i pels que no ho saben, el País Valencià és la nostra nació. Els catalans tenim una nació que es diu Països Catalans. De la mateixa manera que els espanyols tenen una nació que es diu Espanya i compren regions com ara Castella o Lleó o Múrcia o Extremadura etc., de la mateixa manera que els francesos tenen una nació que comprèn La Xampanya, La Borgonya o La Normandia, els catalans tenim una nació que va de Salses a Guardamar, és a dir, tots els territoris de parla catalana. L’imperi espanyol ha tingut molta cura de diluir els lligams entre catalans i ha procurat sempre de sembrar desavinences entre nosaltres. Així ha afirmat que la parla de valència és un idioma diferent del que es parla al Penedès, o que el que es parla a la Franja no té res a veure amb el de l’Empordà. La realitat és molt més senzilla, i per a bé o per a mal la nostra nació la formen tots els territoris de parla catalana. En el seu afany disgregador han utilitzat moltes argúcies. Han incorporat al País Valencià territoris de parla castellana situats a ponent de València, en èpoques han ridiculitzat el nostre idioma per fer que es parlés el castellà, han propiciat immigracions massives d’espanyols per aconseguir que el sentiment s’anés minoritzant. Però diguin el que diguin, facin el que facin, la nostra nació comprèn també les terres valencianes. I és per això que hem de conèixer quina és la nostra terra, per molt que ens vulguin analfabets de les nostres coses.

Avui us presento el mapa comarcal del País Valencia perquè puguem anar-nos familiaritzant en el nom de les comarques i de les seves capitals. Funciona d’igual manera que el mapa de les comarques catalanes que vaig penjar fa dies a la mateixa pàgina web (http://aleixcolonia.com/joc-mapa-comarcal-catalunya/), només que en el de Catalunya ja donava per descomptat que sabíem on eren les comarques i s’havia de contestar la seva capital. En el present no és així, ara haurem de situar les comarques al seu lloc i si ho fem correctament ens respondrà la seva capital.

Primerament heu de saber que el programa Excel no fa distinció entre majúscules i minúscules. Sí que demana que es posin els accents correctament.

Haurem de situar lles comarques  que es demana en un requadre a la dreta, i convé contestar la primera de la llista per evitar vicis provocats per l’ordre, ja que les preguntes es fan per ordre aleatori, de manera que després de contestar una comarca no demanarà sempre la mateixa en el mateix ordre (sembla complicat però no ho és gens: contesteu la primera de la llista i ja està).

Si en algun moment no us pregunta cap comarca, premeu la tecla F9 fins que en surti alguna.

Si per aquelles coses, ben normals, no sabeu on estan les comarques, al requadre més a l’esquerra de cada comarca hi ha un botonet d’ajuda. Potser seria una bona idea començar obrint totes les comarques per anar-nos acostumant a visualitzar on són.

En un requadret a la dreta hi ha un comptador que va disminuint el nombre de comarques, de 34 fins a zero.

Aneu-lo trepitjant fins adquirir la soltura necessària. Si voleu fer-ho més senzill podeu començar treballant les comarques d’una província, de manera que us sigui familiar el nom de cada casa.

Penseu que per cadascú de nosaltres que aprengui noms del País Valencià serà com una petita derrota per aquella gent tan ufana i tan superba.

Aleix. 21 de novembre de 2019

Related posts