COMARQUES VEÏNES, DE CATALUNYA

Comarques Catalunya

COMARQUES VEÏNES, DE CATALUNYA

Joc per enfortir el coneixement de les diverses comarques

Joc comarques veïnes
El Baix Llobregat

 

BAIXA’T EL PROGRAMA: CATALUNYA-Comarques Veïnes

 

 

 

Als que no som gaire viatgers, tot i que als viatgers també els passa, ens costa situar les comarques al seu lloc geogràfic exacte, i sobretot ens desconcerta anomenar les comarques que hi ha al seu voltant. Així, per exemple, als habitants del Baix Llobregat no ens costaria dir que a tocar de la nostra frontera hi ha el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Bages, l’Anoia, l’Alt Penedès i el Garraf. Però si ens pregunten les que hi ha al voltant del Segrià ens quedem una mica desconcertats, associaríem, segurament, la Noguera i potser el Pla d’Urgell, però ja dubtaríem si són les Garrigues o el Priorat les que estan més a la vora i, molt probablement no sabríem que la Ribera d’Ebre també hi és veïna. Per tot això he cregut fer aquesta mena de joc que mentalment ens fa més nostres les comarques de Catalunya en conjunt, i quan surt el tema, de seguida podrem imaginar que els de la Cerdanya són una mica Ripollesos i també Berguedans o Alt Urgellencs. És una manera diferent de veure aquest país nostre que tant ens han amagat.

Comarques Catalunya
El Gironès

El quadre que adjunto no és res més que un programa d’Excel on a la columna T ens pregunten una sèrie de comarques, de les que hauríem de contestar la primera de la llista perquè sigui més aleatori i no ens acostumem a contestar sempre pel mateix ordre. Així si hi  ha Berguedà, Terra Alta i Baix Llobregat, aniria bé contestar les del Berguedà.

Veureu que al davant de la comarca hi ha un número, (16-Berguedà), que correspon al número de la línea (primera columna a l’esquerra) on hi ha la del Berguedà Anirem a la línea 16 i començarem a escriure les caselles en blanc. Si sabem que el Bages és fronterera escriurem Bages, i després de prémer “Tab” (preferentment), o Enter, a la cel·la del costat s’hi escriurà la capital del Bages (Manresa). En cas d’error, si per exemple escrivim Priorat, a la casella següent no escriurà res.

Si ignorem totes o algunes de les comarques que ens pregunten, ens posarem sobre la casella de color verd que hi ha al final de la fila que estem contestant, farem clic a sobre i s’obre un triangle a la dreta, el premem i ens dirà totes les respostes. Al començament se’ns fa molt difícil, però cal perseverar i de mica en mica anirem agafant el domini sobre aquest àmbit tan nostre.

Joc Comarques veïnes
L’Urgell, Tàrrega

Ara us explicaré algunes de les informacions i de comportaments que anireu notant conforme contestem algunes preguntes.

Si hem escrit correctament una comarca veïna, passaran diverses coses:

a.- A la casella contigua hi apareixerà en vermell el nom de la comarca que hem escrit. b.- Columna T, on diu Falten per contestar” encara sortirà igual perquè caldrà omplenar totes les comarques veïnes a aquesta comarca.

c.- A la columna T, on diu “Total d’encerts” s’incrementarà en una unitat. Així si és la primera que contestem correctament sortirà “1”

d.- A la columna T, on diu “Del total de comarques veïnes Falten per contestar” en restarà una. Així si és la primera que contestem correctament hi sortirà “195” .

Continuem contestant el Berguedà. Si hem contestat correctament les sis caselles, poden passar vàries coses:

1.- Suposem que les hem contestat totes correctament, és a dir, que totes han aparegut amb la seva capital escrita a continuació i no n’hi ha cap de duplicada.

a.- A la casella R desapareixerà la inscripció “INCOMPLERT” i quedarà en blanc.

b.- A la casella T, a ..”Falten per contestar” n’hi haurà una de menys. Si és la primera sortirà “41”.

c.- Al “Total d’encerts” n’hi haurà sis més

d.-  Al “…Falten per contestar” n’hi haurà sis de menys

O sigui que tot serà correcte.

2.- Suposem que les hem contestat totes correctament, és a dir, que totes han aparegut amb la seva capital escrita a continuació però n’hi ha de duplicades.

e.- A la casella R no desapareixerà la inscripció “INCOMPLERT” sinó que hi sortirà la paraula “DUPLICAT”, que ens avisarà d’aquesta anomalia.

b.- A la casella T, a “..Falten per contestar” n’hi haurà una de menys. Si és la primera sortirà “41” (el total de comarques és de 42)

c.- Al “Total d’encerts” continuarà igual, perquè no suma la que està duplicada.

d.-  Al “…Falten per contestar”, no s’haurà modificat en les duplicades.

TORNEM A COMENÇAR. Ens demana 32-Priorat. Escriurem la primera casella, premem “Tab” i ens salta a la següent casella- Escriurem la segona i així fins al final. Si han sortit totes les quatre capitals i ha desaparegut la inscripció “INCOMPLERT”, passarem a la següent comarca.

Si dubtem en alguna o en totes les respostes. Anem a la casella de color verd i la cliquem. A continuació premem el triangle petit i procurem memoritzar-les. Ens situem sobre la primera casella en blanc i la contestem. Cada vegada que dubtem podem anar a la casella verda per consultar.

Columna T.- S’aniran reduint el nombre de “Del total de la columna B falten per contestar”, s’aniran ampliant el nombre a  “Total d’encerts”. I s’aniran reduint el nombre de “Del total de comarques veïnes falten per contestar”.

Quan s’hagin acabat totes les preguntes apareixerà al final d’algunes línees la frase “S’ha acabat” escrita en vermell.  I al final de les “Falten per contestar” i sortirà 0 (zero). I al “Total d’encerts” 196.

Veureu que tot això que us explico és lògic i que l’únic que es demana és contestar quines comarques veïnes té una comarca. I en cas de no saber-ho consultar-ho a la casella de color verd.

Us animo a provar-ho. Us adverteixo que és més difícil del que sembla, però amb perseverança i una mica de memòria ho anireu aconseguint. I no m’estranyaria que al final us hi enganxéssiu.

Aleix Font

Related posts