ROSA RIBAS

UN AFER MASSA FAMILIAR

Traducció del castellà d’Aurèlia Manils

Capital Books

414 pàgines – quartilla

Rosa Ribas, de qui ja vaig comentar el llibre Els bons fills fa dos anys, avui ens situa en una trama familiar dels components de l’agència de detectius Hernàndez Detectius: el pare Mateo Hernàndez, la mare Lola Obiols, la filla gran Nora, i la filla mitjana Amàlia i el fill petit Marc; també la tieta Clàudia,  i els avis, encara que molt segon terme.

Contraportada del llibre de Rosa Ribas Un afer massa familiar

El tema principal del llibre d’avui és la desaparició de la filla gran Nora, sense deixar cap avís i, aparentment sense motiu, cosa que desequilibra les relacions familiars, sobretot a la mare que ja carregava tics psicòtics a part d’un alcoholisme incontrolable. Amb aquesta premissa s’aniran sabent molts secrets inconfessables, molts fets antics que es donaven per oblidats però que avui prendran un paper primordial. De tant en tant també aniran resolent alguns cassos, perquè també s’ha de menjar i sense encàrrecs no hi ha guanys.

Foto de Rosa Ribas a la solapa interior del llibre Un afer massa familia

A la contraportada del llibre hi diu: Que en una empresa hi treballin un matrimoni i els seus tres fills no seria estrany sinó fos perquè es tracta d’una agència de detectius i la barreja familiar i professional els porta sovint al límit. També hi treballa l’Ayala, que sol encarregar-se de les feines més brutes.

La trama es desenvolupa al barri de Sant Andreu de Barcelona, que encara en alguns llocs conserva la tipologia de poble, on tots es coneixen i encara recorden els secrets familiars de cada casa. Aquest localització de l’entorn m’ha sorprès perquè Rosa Ribas és pratenca, del Baix Llobregat i, de bon principi l’havia suposat d’aquell barri obrer de Barcelona.  També havia suposat, en l’anterior llibre, que era una autora catalana i vaig adonar-me que escrivia habitualment en castellà, però cap problema, perquè la traducció a càrrec d¡Aurèlia Manils és impecable.

Currículum de Rosa Ribas a la solapa interior del llibre

És un llibre recomanable i entretingut que, a part de l’anterior llibre Els Bons Fills, és possible que tingui continuïtat en la saga propietària d’aquesta agència de detectius.

Aleix Font, 26 d’abril de 2024.

Related posts