BLANCA BUSQUETS – LA FUGITIVA

blanca_busquets_fugitiva

LA FUGITIVA

Proa – 275 pàgines

 

Blanca Busquets ha escrit un llibre meravellós sobre la vida d’una dona de noranta anys que narra la seva vida, des de petita que pateix incest del seu pare i la marca durant tot el seu futur. Malgrat això, les coses li van relativament bé, molt bé si parlem en termes econòmics, no tant si considerem l’estabilitat emocional. Però en conjunt la vida va passant i sembla que a fi de comptes passa allò que ha de passar.

La fugitiva
Contraportada del llibre de Blanca Busquets

Hi ha moltes maneres d’escriure una biografia. Blanca Busquets ha escollit un estil que mirant-ho bé és el més realista que hi ha, com si l’anés narrant sobre la marxa: “Ara plou i pel carrer hi passa un cotxe. Quan tenia quinze anys no n’hi havia gaire de cotxes, i aquell dia el meu pare…. etc.” Vull dir que ens situa en el present i recula a explicar la seva història tal com ella la veia, justificant algunes coses, explicant per què va fer segons què. I aquest procés d’anar saltant en el temps  el repeteix constantment, de manera que sembla que expliqui dues vides al mateix temps.

És un llibre al meu entendre ben escrit, amb una prosa planera i agradable, diria que fàcil de llegir. Inclús en els moments més terribles tens la sensació que se’n sortirà, i en els altres veus que tot flueix d’una manera senzilla i natural. Hi ha moments commovedors en els que, si no fos que l’acte de plorar és una experiència subjectiva, t’has aguantar aquella llagrimeta que et fa tant feliç.

Blanca-Busquets

Quan l’he acabat de llegir m’ha recordat quan vaig llegir La plaça del Diamant, o la Incerta Glòria, que em van deixar aquella sensació de plenitud, com d’haver viscut una mena d’aparició miraculosa.

Blanca Busquets va néixer a Barcelona l’any 1961 i està molt vinculada a Cantonigròs, on va ser una de les fundadores del Festival de Música que s’hi organitza cada any. Ha treballat de locutora al Canal 33,  redactora del programa de música Clàssica de Televisió de Catalunya, treballa a les emissores de Catalunya Ràdio, al diari digital Osona.com, etc.Guardonada amb el Premi Llibreter el 2011, aquesta és la novel·la que va confirmar la Blanca Busquets com una veu important de la narrativa catalana. D’ella he llegit també Paraules a mitges i La Nevada del Cucut, tots ells impressionants.

Aleix Font – 4 de novembre de 2018

Related posts