VÍCTOR ALEXANDRE I BENET

VÍCTOR ALEXANDRE I BENET

VÍctor-Alexandre

Víctor Alexandre i Benet, diu Viquipèdia, va néixer a Barcelona el 10 d’abril de 1950, és un escriptor català en llengua catalana. Començà la seva carrera professional el 1972 a Ràdio Popular d’Eivissa, i el 1974 a Ràdio Joventut, a Barcelona, on fou el primer periodista radiofònic a presentar música estrangera en català. Ha estat director i presentador de programes de Ràdio 4 (1976 – 1993), entre els quals Trobada, Aperitiu amb Diamants o Hollywood Boulevard, i corresponsal a Alemanya per al diari Avui, el setmanari El Temps i la cadena SER. Ha presentat el programa Cinema a l’abast a TVE-Catalunya, ha estat redactor del programa Clàssica del Canal 33 i és autor de diverses obres de ficció per a la ràdio. Va escriure a les pàgines de la revista Lletres gairebé des dels seus inicis, i col·labora habitualment als portals El Món (publicació digital), Racó Català, Cugat.cat i Tot Sant Cugat. Ha estat guardonat amb el Premi Recull, l’any 1996, amb el Premi Nacional Lluís Companys, l’any 2005, amb el Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès, l’any 2006, amb el Premi Mercè Rodoreda, l’any 2008, amb el Premi Joan Coromines, l’any 2014, i amb la Insígnia de la Fundació Catalunya Estat l’any 2015.

Obra

Jo no sóc espanyol (1999) Assaig. Edicions Proa, col·lecció Debat

Despullant Espanya (2001) Assaig. Edicions Proa, col·lecció Debat.

Despullats (2003) escrit conjuntament amb Joel Joan. Assaig. Edicions Proa, col·lecció Debat.

L’autoestima dels catalans (2003) escrit per diversos autors. Assaig. Editorial Pòrtic, Visions.

Senyor President (2003) Assaig. Edicions Proa, col·lecció Debat.

El cas Carod. 50 dies de linxament polític d’una nació (2004) Assaig. Edicions Proa, Debat.

El somriure de Burt Lancaster (2005) Narrativa. Edicions Proa.

La paraula contra el mur (2006) Assaig. La Busca Edicions.

TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? (2006) Assaig. Edicions Proa, Debat.

Èric i l’Exèrcit del Fènix. L’obra de teatre (2007) Edicions Proa, col·lecció Óssa Major Teatre.

Nosaltres, els catalans (2008) Assaig. Editorial Pòrtic, col·lecció Visions.

Set dones i un home sol (2009) Narrativa. Edicions Proa, col·lecció A Tot Vent.

 Trifulkes de la Katalana Tribu (2009) Teatre. Editorial Salvatella, col·lecció Fem Teatre.

 Una història immoral (2010) Novel·la. Edicions Proa, col·lecció A Tot Vent.

 Cor de brau (2011) Novel·la. Columna Edicions, col·lecció L’Arquer.

Onze.Nou.Catorze-1714 (2013) (amb Roger Cònsul i Pere Planella) Teatre. Editorial Salvatella, col·lecció Fem Teatre.

La independència explicada al meu fill (2014) Assaig. Editorial Meteora, col·lecció Cronos.

La joia de ser catalans (2015) (Obra germana de Taula rodona, de Pere Calders; totes dues obres es fusionen en una de sola). Teatre. Voliana Edicions, col·lecció Voliac.

 Abans que pugi el teló (2016) Teatre. Voliana Edicions, col·lecció Voliac.

Els amants de la rambla del Celler (2017) Novel·la. Editorial Meteora, Papers de Fortuna.

La vida en un tren (2018) Teatre. Edicions Xandri.

Marit i Muller (2020) Teatre.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ELS AMANTS DE LA RAMBLA DEL CELLER, de Víctor Alexandre.

Editorial Meteora

339 pàgines

Víctor Alexandre

El llibre ens explica la vida d’una  parella de noranta anys que passegen per la Rambla del Celler de Sant Cugat del Vallès.  Els temps de la República, la guerra, la repressió ferotge dels feixistes, l’estada a la presó, els afusellaments diaris etc. I també unes persones que feien el que podien per ajudar-ne d’altres, a vegades poca cosa que era molt, a vegades s’hi jugaven la vida per algú que ni coneixien. És un llibre ben escrit, agradable de llegir, un llibre carregat d’història real, de la nostra, d’allò que va passar i que encara no deixen explicar. A mi m’ha agradat molt i el recomano a tothom, inclús als fanàtics de la “unidad”, perquè sàpiguen en quin costat de la història estan situats, perquè siguin una mica conscients d’allò que potser un dia els preguntaran els seus fills.

Víctor Alexandre

En l’obra hi surten molts personatges, molts de coneguts, d’altres inventats. I tal com passa a Forrest Gump també els nostres personatges tenen accés als éssers mitològics que han vestit el segle XX,  i no és tan estrany. Si d’aquí uns anys escriguessin la història d’aquests anys tan importants que ens ha tocat viure, potser algú se sorprendrà si expliquem que vam conèixer, vam parlar i ens vam manifestar amb el President Puigdemont, amb en Jonqueres o amb Carme Forcadell, per exemple. Jo, que sóc un de tants, he tingut l’honor de parlar amb personatges de la talla de Lluís Maria Xirinacs, Jordi Pujol, Daniel Cardona, Jaume Martínez, Raimon Carrasco, els dos Benets, etc. etc i etc.

Víctor Alexandre

Víctor Alexandre té un relat fàcil i amè, explica històries dures i tendres que semblen contes de les mil i una nits, i després els enllaça amb les altres i al final, algunes d’elles coincideixen a la Rambla del Celler en aquelles tertúlies de tarda, d’abans d’anar a sopar.

Llegiu aquest llibre i estic segur que quan acabeu en buscareu d’altres d’aquest mateix autor. Si més no és el que jo faré, tan aviat com passi aquest mes d’agost i recomenci la vida laboral.

Aleix Font – 20 d’agost de 2018

Related posts