AMY ENGEL – LA FOSCOR QUE CONEIXES

En anglès: The familiar Dark

Traducció d’Imma Falcó

La Campana

Sinopsi a la contraportada del llibre d’Amy Engel

Amy Engel és una bona escriptora americana que de moment ha fet pocs llibres, entre els quals hi ha aquest, de foscor i tenebres espirituals, d’aquells que toquen temes terribles que només poden explicar-se amb aquesta paraula: foscor.

Missouri és un estat dels Estats Units d’Amèrica situar pràcticament al centre del país. Allà hi ha unes montanyes, les Ozark que estan entre la serralada dels Apalaches i les Rocalloses. Tenen una extensió de quatre vegades Catalunya, o sigui que són prou extenses per acollir diversos biòtops humans, entre els quals destaquen els de persones individualistes, esquerpes, elaboradores d’alcohol i meta amfetamines i  altres drogues susceptibles de traficar.  A la televisió hi fan una bona sèrie titulada precisament Ozark, protagonitzada principalment per Jason Bateman i Laura Linney, on s’hi veuen detalls de gànsters i de corrupció.

Currículum d’Amy Engel a la solapa del llibre

El llibre d’avui parla d’un entorn deprimit de pobresa i de violència extrema, amb famílies vivint en bungalows atrotinats, mares solteres alcoholitzades que pugen els fills malgrat la misèria i els canvis continus de parella fins al punt que a vegades no saben exactament qui és el pare de la canalla. Però tot i així se’ls estimen, tant que si mai n’assassinen algun esdevé la més gran desgràcia imaginable que pugui passar, tal com va passar, diuen a Libby Lang, que després de ser violada pel seu presumpte pare i de donar llum va matar la filleta i es va suïcidar.

Inici del llibre on hi figura el nom de la traductora Imma Falcó

Però no és el cas de la nostra protagonista, Eve Taggert, que davant la tragèdia de saber l’assassinat de la seva filla pre-adolescent de dotze anys, es proposa trobar l’assassí costi el que costi, encara que tothom  intenti fer-la desistir. Armada amb la ràbia, la immensa tristesa, i una fosca herència familiar de violència i agressivitat s’endinsarà entremig de la podridura humana arriscant temeràriament la vida, malgrat els avisos que li adreça la gent: Te’n recordes de Libby Lang?

Si ja heu llegit alguna cosa d’ Amy Engel no caldrà que us ho digui, i si no, si sou amants dels llibres de sèrie negra, feu-me cas i llegiu-lo. No serà el millor llibre que haureu llegit, però us agradarà.

Aleix Font, 27 de maig de 2022.

Related posts