URSULA K. LE GUIN -ELS DESPOSSEÏTS

URSULA K. LE GUIN -ELS DESPOSSEÏTS

Traducció de Blanca Busquets

Editorial Roig Verd

422 pàgines

Tapes de cartró al llibre d’Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin ens parla d’un futur en què conviuen donant-se l’esquena, dos móns oposats en tot. Un és el dels posseïdors, que s’assembla molt al món capitalista d’avui en diu, però potser més ric, més sofisticat, més polit; aquest viuen a Urras, un planeta ric i fèrtil amb boscos i rius i animals de tota mena, una mena de Paradís, a primera vista. L’altre és un món anarquista anomenat Anarres, una mena de lluna d’Urras però se suposa que dimensions similars una de l’altre. Anarres és una mena de planeta (o satèl·lit)  esquerp, desèrtic, poc fèrtil, amb períodes de sequera i de fam on potser per compensar-ho hi regna l’harmonia i la solidaritat entre tothom; són anarquistes, contraris a qualsevol mena de poder i d’imposició, enemics de qualsevol mena de possessió, i per això es consideren Els Desposseïts. També hi ha dos altres món habitats que hi surten de manera anecdòtica perquè estan massa allunyats per tenir cap incidència en la història, un és Hainita i l’altre és la Terra. Aquests planetes necessiten molts anys llum per arribar a Urras (A Anarres no volen rebre visites dels móns exteriors).

Sinopsi a la contraportada del llibre Els desposeïts

En un principi tots vivien a Urras, però una revolució prou important va conduir al pacte pel qual els revolucionaris podien emigrar lliurement a la lluna, Anarresti, i ambdós es comprometien en no inferir en els assumptes d’altri. És en aquest context que el viatge de Severk a Urras és vist com una traïció al pacte original i a la seguretat de tothom.    

Anarres és pobre en riqueses naturals però ric en convivència i llibertat. Potser és per això que hi ha florit una intel·lectualitat capdavantera, encapçalada en brillantor per en Sevek, un físic intuïtiu que proposa la física de la simultaneïtat. Veu que la física antiga de la Relativitat és limitativa en quan a la velocitat màxima acotada en la de la llum. Ell proposa una mena de física simultània que permet estar al mateix moment aquí i allà, o sigui que aproparia enormement les distàncies siderals. Per posar un exemple, l’ambaixadora de La Terra a Urras va trigar onze anys en arribar, anant a velocitats properes a la de llum. Ja es veu que la física proposada per Severk, sempre que s’hi afegís la mecànica apropiada, seria un esclat de llum a l’Univers fosc.

Ursula K. Le Guin, autora d’ Els desposeïts

De fet, Ursula K. Le Guin proposa aquest exemple per a parlar de la consciència humana, de com els móns ideals poden evolucionar imperceptiblement cap a pous de foscor, com el poder i la possessió es poden infiltrar dins la naturalesa humana i com en nom del poble es pot intuir un futur soviètic. Altrament, en la injustícia del govern i del poder hi pot arribar a prosperar la tecnologia puntera i la bellesa, sempre, és clar, que hi hagi els elements necessaris per ocultar la misèria, la malaltia i la fam de la major part de la societat, els pàries que sustenten la bellesa i el benestar dels privilegiats.

Aleix Font, 2 de setembre de 2022

Related posts