LLIURES O MORTS – Capità Ermengol Amill

liures-o-Morts

LLIURES O MORTS

Jaume Clotet i David de Montserrat

La butxaca

445 pàgines

Lliures o morts

Lliures o Morts, de Jaume Clotet, és un llibre que em va regalar Mossèn Joan, el que era capella de la parròquia de la Colònia Güell, i que en poc temps es va guanyar l’enemistat de tota la gent del poble excepte la meva. Enemic dels poderosos, mossèn Joan també es va enemistar amb el bisbe de Sant Feliu, amb els que controlen el negoci del turisme, amb el consistori de Santa Coloma, amb la Diputació de Barcelona i amb tota aquella gent que entenen la religió com una mena de folklore encarregat de l’escenificació de bodes, batejos i funerals. Quan va veure que el bisbe l’apartava definitivament de la seva parròquia, em va cridar i em va donar aquest llibre “Té, sé que t’agradarà”. I passat el temps  he trobat que, salvant les distàncies, el personatge del llibre, i el nostre rector  s’assemblaven molt en caràcter, en sentit de la justícia, en la defensa del seu poble i amb la lleialtat als seus principis. Moltes gràcies mossèn.

Jaume-Clotet-David-de-Montserrat

Lliures o Morts és un llibre històric en el que Jaume Clotet i David de Montserrat ens relaten la vida i les proeses del capità de Miquelets Ermengol Amill, començant per la ressaca de la Guerra dels Segadors, amb el Tractat dels Pirineus, que va suposar la partició del Principat de Catalunya, la revolta dels Angelets de la Terra, al Rosselló, i les incursions permanents de tropes franceses a les comarques del Sud dels Pirineus.

Lliures o morts

El protagonista, a la novel·la, participa en els fets més importants d’aquells darrers anys de la independència de Catalunya, des del pacte dels Vigatans, al Tractat de Gènova, des de l’ocupació de Madrid, a la desfeta d’Almansa, des del Conveni de l’Hospitalet fins a la retirada de les tropes aliades causada per la traïció de la corona anglesa.

Lliures o morts

Després vindrà l’ incompliment de tots els pactes signats pel rei espanyol i l’espantosa repressió per part de l’exèrcit d’ocupació espanyol, des de l’empresonament i execució de molts militars catalans, l’enderrocament dels castells catalans, la construcció de la ciutadella i la prohibició que els catalans portessin armes, inclosos els ganivets de cuina.

Lliures o morts

La part final ens parla de l’acollida que la cort austríaca va brindar als catalans que van fugir. La majoria els va incloure al seu exèrcit amb la graduació que havien tingut durant la guerra a Catalunya; d’altres van formar part de la cort i a molts els va pensionar de per vida.

Jaume-Clotet-David-de-Montserrat

Es tracta d’un llibre absolutament recomanable pels amants de la novel·la històrica i pels que desitgin ampliar coneixements sobre els fets que ens han conduit a l’actual situació de Catalunya. És un llibre  molt ben documentat, amb fets importants desconeguts per la majoria dels nostres conciutadans. Considero lamentable que els catalans de la meva generació coneguem històries de Guzman el Bueno, del Cid Campeador o d’Hernan Cortés, i desconeguem la història de personatges de la talla d’Ermengol Amill, Francesc Macià també anomenat Bac de Roda o del general Josep  Moragues, per exemple.

Aleix Font – 17 de setembre de 2017

Related posts