LUCIA BERLIN – Manual per a dones de fer feines

Lucia-Berlin

LUCIA BERLIN

MANUAL PER A DONES DE FER FEINES

L’altre editorial

Traducció d’Albert Torrescasana

487 pàgines

Lucia-BerlinEns trobem davant d’una d’aquelles escriptores excepcionals que no et cansaries mai de llegir i de rellegir, amb una riquesa de llenguatge que no para de sorprendre’ns, amb expressions que defineixen sensacions de manera precisa. S’hi neix o s’hi creix amb aquesta qualitat? Evidentment s’hi neix, no hi trobo cap altra explicació que la benedicció dels àngels a determinades persones escollides.

Lucia Berlin

A la resenya ens diuen: “Lucia Berlin va néixer a Alaska i va créixer en campaments miners de l’oest dels Estats Units; després, quan el seu pare se’n va anar a la guerra, va viure amb la família de la mare a El Paso; i en acabat es va traslladar al sud, cap a una vida molt diferent a Xile, una vida pròdiga en luxes i privilegis, la qual va retratar en els relats protagonitzats per una adolescent a Santiago, amb l’escola catòlica, la convulsió política, els clubs nàutics, les modistes, les barriades pobres o la revolució. La seva vida adulta, geogràficament parlant, va continuar sent volàtil, ja que va viure a Mèxic a Arizona, a Nou Mèxic o a Nova York; un dels seus fills recorda que quan era petit es mudaven si fa no fa cada nou mesos. Més endavant va impartir classes o Boulder, Colorado, i cap a les acaballes de la seva vida es va traslladar a prop dels seus fills a Los Angeles.

 Lucia Berlin

Escriu sobre els seus fills, en va tenir quatre, i sobre les feines que va fer per mantenir-los, sovint sola. O potser hauríem de dir que escriu sobre una dona amb quatre fills que feia feines com les seves: dona de fer feines, infermera d’urgències, administrativa de planta, telefonista a la centraleta d’un hospital, professora….”

En el pròleg de Lydia Davis diu “Els relats de Lucia Berlin són elèctrics, brunzeixen i espetarraguen com calbes de corrent que es toquen. I com a resposta, la ment del lector, seduïda i captivada, també recobra el vigor i totes les sinapsis es disparen. És així com ens agrada estar quan llegim: fent anar el cervell, notant els batecs del cor”.

 

Manual per a dones de fer feines
Pròleg de Laia Davis

A mi, els llibres de relats no m’acaben de fer el pes, se’m fa pesat aquest començar i acabar, i tornar a començar per tornar a acabar les històries una, dues, tres i quaranta vegades fins acabar el llibre ben confós i sense saber de què ens parlat. Però aquest llibre d’avui me l’he llegit d’una tirada perquè no trobava la manera de deixar-lo. Primer perquè a cada conte hi endevines una relació amb els anteriors, hi reconeixes paisatges, relacions, personatges que tenen una continuïtat i unes conseqüències dels escrits anteriors. I també pel goig de llegir frases increïbles, girs inesperats, acabaments suggeridors. A cada història hi ha frases d’aquelles que voldries memoritzar. Cada relat que acabes de llegir et deixa aquella recança de  tornar-lo a llegir. I al final tens la certesa que tornaràs a llegir tot el llibre algun dia.

Manual_per_a_dones_de_fer_feines
Llista dels contes

Diu Lucia Berlin: “Els ocells se m’han menjat totes les llavors de malva i consolda reials que vaig plantar (…) asseguts en fila com en una cafeteria” “les garses baixen en picat com bombes”, descriu una pista de ball a Mèxic “els gossos i els gats entre les sabates embetumades dels ballarins”.  Parlant de la seva infància “La mare es quedava a la seva habitació i bevia. L’avi es quedava a la seva habitació i bevia. La nena sentia el borbolleigs separats de les dues ampolles des del porxo on dormia”. O bé “Què feia la humanitat abans del Prozak? Apallissar cavalls, m’imagino”

Manual_per_a_dones_de_fer_feines

Al final del llibre, quan Stephen Emerson recomana llegir els contes diu que “tots sabeu que la Lucia us estaria molt agraïda” i ell també. Jo no és que us estigui agraït si us el llegiu, però tinc la intuïció que si tu te’l llegeixes, estimat lector, m’estaràs molt agraït per haver-te’l recomanat.

 

Aleix Font – 10 de juny de 2017

Related posts