SEBASTIÀ ALZAMORA

EL FEDERAL

Proa

256 pàgines

Sebastià Alzamora ens explica de manera novel·lada els fets de l’anomenat Foc de la Bisbal i sobretot el paper que hi va jugar en Pere Caimó. A la contraportada del llibre hi diu. “El 6 d’octubre de 1869, a la població empordanesa de la Bisbal, va esclatar un combat entre prop de tres mil homes alçats en armes i les tropes del Regne d’Espanya. Va ser el Foc de la Bisbal, un aixecament revolucionari que pretenia posar fi a la monarquia absoluta i convertir Espanya en una República federal. Al capdavant de la revolta hi havia el diputat i alcalde Pere Caimó, un idealista fill d’indians contraris a l’esclavitud, educat en les idees més avançades del seu temps. Ell, la seva esposa Isabel Batalla i la sindicalista pionera Isabel Vilà (al llibre hi figura amb accent a la a, però tal com s’indica a Vilaweb  el cognom correcte és Vila, sense accent final. Vegeu https://ca.wikipedia.org/wiki/Isabel_Vila_i_Pujol ) son els protagonistes d’una història en que s’enfronten al despotisme i l’idealisme, els privilegis dels senyors contra els valors de progrés i justícia social, en un relat vibrant sobre l’etern conflicte entre la llibertat i el poder.”

Contraportada del llibre de Sebastià Alzamora – El Federal

Dit això us vull donar la meva opinió. Segons la història que es va amagar als de la meva generació (1951) el setembre de 1868 hi va haver una revolta de militars espanyols anomenada La Gloriosa, que va aconseguir expulsar la reina Isabel II i va propiciar sis anys de democràcia. A l’empenta d’aquesta eufòria, al cap d’un més hi va haver una sublevació propiciada pel partit Republicà Federalista per aconseguir més llibertat. Es van crear Juntes Revolucionaries arreu de l’estat espanyol i es van alçar en armes. Però només en van sortir victorioses al Baix Empordà, concretament a la batalla de La Bisbal. Tot i així, per estalviar víctimes afins, ja que tant els revoltats com els constitucionals defensaven les mateixes idees progressistes, hi va haver pacte i es va amnistiar a tots els federalistes. Cal tenir en compte que a l’altre bàndol de les trinxeres hi havia el general Prim, que tot i ser militar espanyol entenia que la monarquia borbònica i la influència clerical eren un llast per al país.

Inici del llibre de Sebastià Alzamora – El Federal

En aquest context d’eufòria revolucionaria, al capdavant de les forces revoltades al Baix Empordà hi havia en Pere Caimó , batlle de Sant Feliu de Guíxols, Diputat a les Corts i Governador de Girona. A l’altra banda hi havia el temible Brigadier de l’exèrcit espanyol, governador militar de Girona, torturador i assassí famós a Cuba pels seus excessos, Romualdo Crespo. Contra tot pronòstic l’exèrcit espanyol va ser derrotat i La Bisbal va ser una efímera república federal.

Index del llibre El Federal

Al llibre El Federal, Sebastià Alzamora novel·la aquests fets i, ja se sap, quan has d’omplir la Història amb fets habituals i casolans, has d’inventar fets i converses que, potser sí o potser no que van passar. A vegades s’inflen les heroïcitats i potser s’exageren les maldats dels contraris. A vegades hi intervenen personatges estrambòtics. En fi, que com a llibre d’història m’ha agradat, i com a  novel·la no tant. Malgrat tot és un dels llibres que hauríem de llegir per reforçar els coneixements de la nostra pròpia història, per a fer pam i pipa als sinistres mandataris d’aquest patètic estat que ens ha tocat de viure i que ens van escatimar grans porcions de la nostra herència col·lectiva.   

Aleix Font, 28 de maig de 2024.

Related posts