QUIM TORRA – EL QUADERN SUÍS

Quim Torra El quadern suís

QUIM TORRA – EL QUADERN SUÍS

Proa

344 pàgines

Quim-Torra-El-quadern-suís

Quim Torra ens explica la història de Suïssa aprofitant un dietari de la seva estada laboral, durant un any i mig,  a aquest país. En capítols curts ens va narrant episodis importants, essencials, de l’ahir, l’abans d’ahir i de l’avui de la confederació alpina, i ho intercala amb les seves vivències familiars i laborals. Així ens parla de Calví i de Zwingli, de Lenin i de Dadà, dels caramels Ricola, del Gruyère, de l’esquí i de la sopa Maggi. En fi, de les coses realment importants de la història d’un país.

Quim Torra El quadern suís
Especialment emocionant és el relat sobre el romanx, l’idioma del país dels Grisons. De fet, diu, el romanx són cinc idiomes: el sobreselvà, el sotaselvà, el surmiran, el puter i el vallader, parlat en total per cinquanta mil persones. També ens parla del costat fosc, La Comissió Bergier destapà l’actuació davant la guerra: deportació de refugiats, pagament de les primes d’assegurances a l’estat nazi  pels jueus morts als camps de concentració, ocultació dels comptes dels jueus, que finalment als anys noranta del segle passat els Estats Units  van obligar als bancs i companyies d’assegurances a revelar.

Quim-Torra-El-quadern-suís-

Parla de ciutats, com Davos inicialment el balneari per mitigar la tuberculosi amb els seus visitants il·lustres  Thomas Mann. Paul Éluard i Elena Dimitrievna Diakonova (posteriorment Gala Dalí). L’assassinat, l’any 1938 de Wilhelm Gustloff, amic de Hitler. Fins a l’actualitat amb el Fòrum Econòmic  Mundial, i les seves pistes d’esquí. I Zurich, i Lucerna  i  Ginebra on s’hi va celebrar el primer congrés Sionista. I sobretot de Winthertur. De personatges. De la trobada d’escriptors a la Villa Diodati, a la vora del llac Léman, on Mary Shelley escriurà la seva obra sobre Victor Frankenstein. Parla dels Alps i l’alpinisme i de l’estada d’Einstein a Berna. I molts altres personatges de primer ordre en la història mundial: Lenin,  Hegel, Zeppelin, Wagner, Napoleó Bonaparte, lord Byron, Nabokov, Dostoievski, Victor Hugo. I també d’arquitectura, de disseny i innovació, d’empreses farmacèutiques, d’avantguardes de pintura i del pensament (jo no sabia que el tipus de lletra Helvetia va ser precursora de la Times New Roman).

 

Quim Torra – Winterthur

Quim Torra El quadern suís
Winterthur una petita ciutat suïssa

I de manera intercalada  ens explica les estades a Suïssa de catalans il·lustres: Verdaguer, Mercè Rodoreda, Josep Maria de Sagarra, Batista i Roca, Aurora Bertrana, Josep Pijoan, Cambó, Pla, Patxot,  Tarradellas, Francesca Bonnemaison, Pau Casals, Felip de Malla, Pompeu Fabra, Joan Gamper, Xammar i d’altres. I també Julio Muñoz Ramonet.

Quim Torra El quadern suís
Contraportada del llibre de Quim Torra

I en un quadern de memòries no hi podien faltar els seus pensaments sobre l’empresa on treballava,  les reunions dels comitès dirigents, la inutilitat de les reunions transcendentals,   els viatges, ara a Madrid, ara Barcelona, ara Winterthur per tornar a Madrid etc. i tot això farcit d’un un humor subtil, a vegades evident.

Quim Torra - Zurich Suïssa
Zurich al nord de Suïssa

Els darrers capítols els dedica a la xocolata, una veritable institució suïssa. Toblerone, Lindt, Sprüngli, Suchard, Nestle. I un escrit de la doctora Elisabeth Kübler, experta mundial de la tanatologia que diu: “Morir és traslladar-se a una cosa més bella. Quan s’abandona el cos s’entra en una existència en què el temps ja no compta, o, simplement, ja no hi ha més temps, de la mateixa manera que tampoc no es podria parlar d’espai i de distància (…) En general, sou esperats per la persona que més estimeu. Sempre la trobareu en primer lloc …. Després, una llum brilla al final

Quim Torra

Quim Torra El quadern suís
Solapa del llibre

I en un epíleg, dotze anys més tard del darrer full del dietari, una frase terrible i aclaridora:  ….També sabem que de l’Estat espanyol ho podem esperar tot (de fet ja ho sabíem) i que d’Europa no en podem esperar gaire….

Un llibre docte, interessant, amè que obre els ulls vers aquest personatge famós i tant desconegut que és el nostre President.

 

Aleix Font. 22 de maig de 2019.

Related posts