OLGA OKARCZUK – UN LLOC ANOMENAT ANTANY

Olga-Tokarczuk

OLGA OKARCZUK

UN LLOC ANOMENAT ANTANY

Traducció d’Anna Rubió

Editorial Proa

316 pàgines

Olga-Tokarczuk

Olga Tokarczuk ha escrit un llibre màgic on narra la saga dels habitants d’un poble, d’un territori que anomena Antany, situat al mig de la Polònia de boscos i de fred. Més o menys comença cap l’any catorze del segle passat i acaba aproximadament a les acaballes d’aquell segle. Comença amb soldats tsaristes i acaba més enllà dels temps comunistes. Entremig, els soldats nazis fan de les seves  ignorant els valors de les vides i les seves dignitats.

Un lloc anomenat antany

Però Olga Tokarczuk va més enllà de la història de les persones i s’endinsa dins l’ànima dels homes, de les bèsties, dels arbres i les coses. Per això podríem dir també que és la història d’un molinet de cafè, o de dos rius, o de la frontera del món. Un segle canvia moltes coses, inclús pot canviar a Déu, i l’Olga Tokarczuk ens descriu aquesta evolució amb la senzillesa dels fets de cada dia, ens parla d’amors i desamors, de brutalitats i d’acceptacions, de fidelitats i d’indeferències, i  tot ell amb aquella olor del Cien años de soledat del Garcìa Márquez.

Un lloc anomenat antany

És un llibre bonic com els que a vegades llegeixo a l’editorial Proa, és potser el llibre més bonic que he llegit en molt de temps i, si al començament dubtava que fos un Premi Nobel, a l’acabar-lo de llegir ja no me’n queda cap dubte.

Llegiu aquest llibre i comprendreu la naturalesa de les coses, de totes les coses, des de Déu fins a les pedres, des d’un riu fins a un gosset que estima amb devoció la seva mestressa, i naturalment les persones víctimes i botxins, propietaris i humils pagesos, perquè tot té un temps i tot té una ànima.

Aleix Font – 22 de juliol de 2020

Related posts