NÚRIA PRADAS

LA VIDA SECRETA DE SYLVIA NOLAN

Columna

293 pàgines

Nuria Pradas, l’escriptora genial

Núria Pradas i Andreu neix a Barcelona l’1 de setembre de 1954), és una escriptora catalana. Va començar a escriure literatura infantil i juvenil de ficció i, posteriorment, ha escrit també narrativa per a adults. Va passar la infantesa a Barcelona, entre el Poble Nou, on va néixer, i el Poble Sec, on viuen els seus avis. La seva afició a la lectura la portà a estudiar Filologia Catalana. El 1980, es llicencià a la Universitat de Barcelona i aviat comença a treballar dins el món de l’ensenyament, en especial a Sant Feliu de Llobregat, on treballà durant més de 20 anys. Col·laborà amb la companyia de teatre Enric Borràs i aquesta experiència la va portar a dirigir grups de teatre infantils i juvenils i també a escriure i dirigir les seves pròpies peces teatrals. Actualment, forma part del grup de teatre Ull de Bou de Sant Esteve Sesrovires.Ha escrit multitud de llibres  i ha guanyat diversos premis. (Extret de Viquipèdia)

Copio de la contraportada del llibre: “1964, Nova York- Després de la mort de la Sylvia Nolan, escriptora de fama internacional, la seva filla, la Idalia, una noia jove i rica de vint-i-cinc anys, fotògrafa i òrfena, rep de l’advocat de la família una capsa que amaga uns documents desconeguts de la seva mare. Dins hi troba unes cartes d’amor apassionades dirigides a la Sylvia i una fotografia datada al 1931 a Barcelona, on surt la seva mare de jove en companyia de dues noies més, la Lola, l’autora de les cartes, i la Cecília Ibars, segons diu la dedicatòria del darrere la foto. Decidida a descobrir el passat de la seva mare i la història de la seva amant, la Idalia viatge a París a la recerca de la Cecília Ibars, de qui té la direcció que l’advocat de la família li ha donat. Secrets familiars, amor i reconciliació. Una novel·la inoblidable. Un gran homenatge a les dones que, durant la República, van apostar per un feminisme alliberador.” I us he de confessar que hi estic plenament d’acord.

Sinopsi del llibre a la contraportada del llibre

En les coses de l’art, les tècniques són diverses i, moltes, agradables. Sovint passa que una o vàries a l’hora enceten un nou estil que té èxit, i els altres hi van al darrere fins que s’esgota la moda i en sorgeixen de noves. Fa poc parlava d’una història en que una dona gran sent la necessitat de llegar les memòries i, per tant, ens trobem davant de dos relats, el de la dona gran en primera persona, i el dels relats en tercera persona. Avui, a La vida secreta de Sylvia Nolan, Núria Pradas empra la narració en present, encarnada per la filla de la Sylvia, l’Idalia, i la història del passat, també descrita en present, protagonitzada pel grup de dones escriptores, periodistes algunes d’elles, que van viure l’esclat d’esperances de la República i també la catàstrofe de la revolta dels militars feixistes.

Currículum de Núria Pradas a la solapa de la coberta

L’any 1931, amb la proclamació de la República i l’eclipsi aparent de les ànimes brutes, els esperits nets i generosos van aflorar en una primavera que semblava infinita. Una generació de dones que se sabien lliures es van endinsar en terrenys abans vedats, i un estol de periodistes i escriptores en general van enriquir el panorama de la premsa d’informació i d’opinió. Noms com Mercè Rodoreda, Rosa Maria Arquimbau, Irene Polo, Anna Murià etc.  es lluïen en articles buscats amb avidesa per lectores fidels. I d’això parla també aquest llibre que us encoratjo a llegir. En conjunt, La vida secreta de Sylvia Nolan, és una obra meravellosa de les que periòdicament ens va oferint la nostra cultura, la literatura escrita en català i, diria més encara, en un català ric, precís, inqüestionable, d’aquell que et fa feliç de llegir.

Aleix Font, 30 de maig de 2023.  

Related posts