LA TRENA – LAETITIA COLOMBANI

La trena Laetitia Colombani

LA TRENA – LAETITIA COLOMBANI

Salamandra

Traduit per Anna Casassas

La trena Laetitia Colombani
La trena – portada del llibre

La trena és la història de tres dones, tres històries independents, tres tragèdies amb la seva pròpia lluita de superació. Una, l’Smita, intocable a l’Índia, les pàries, el pitjor que ens podem imaginar. Fa el que sempre han fet les dones del seu poble, ja ho feia la seva àvia, ho va fer la seva mare i si no hi posa remei ho farà la seva filla. Però ella no vol aquella vida per la seva filla.

L’altra, Giulia, siciliana de Palerm. Traballa a la fàbrica que va fundar el seu avi, que va continuar el seu pare, i que ara que ell s’ha accidentat l’ha de portar ella. La cascatura és un costum sicilià consistent en compra els cabells, seleccionar-los, netejar-los i tractar-los per a fer-ne perruques.

I la tercera, la Shara, advocada d’èxit de Mont-real, al Canadà. L’han fet sòcia del bufet i es pot dir que ha trencat el sostre de vidre que priva les dones arribar a l’Olimp empresarial. No li importa haver de sacrificar moltes coses, son, vacances i relacions familiars, però a vegades la vida s’imposa cruelment i la realitat passa al davant de tot.

La trena Laetitia Colombani

Aquestes tres dones, malgrat el que el títol (La trena) suggereix, no tenen res a veure entre elles, cadascuna té una vida, una realitat, una economia, unes  limitacions diferents, i tant sols una, o dues  coses les assembla. La primera i més important és la seva obstinació per vèncer la fatalitat. La segona són els cabells que, en una mena de rodar el  món i tornar al born, fa la sensació d’agermanar-les, tot i que només és un joc de mans per quedar bé.

Laetitia Colombani

Heu llegit les tragèdies de Josep Maria Folch i Torres? les seves  «Pàgines Viscudes»? Doncs aquest llibre me les ha recordades molt. Quan estàs a la misèria i encara tires més avall, quan el drama és insuperable i veus que encara pot ser pitjor, quan dius “no pot ser” i un jutge espanyol treu el nas per l’horitzó….  Si us agrada plorar, llegiu-lo i  ja m’ho direu.

La trena Laetitia Colombani

Laetitia Colombani neix a Burdeus l’any 1976. Sense tenir antecedents a la família, de seguida va sentir una gran atracció pel món del cinema: és directora, realitzadora i també actriu . Ha dirigit a grans intèrprets del cinema francès com Audrey Tautou i la gran Catherine Deneuve i ha fet l’adaptació cinematogràfica d’aquesta novel·la “La tresse” en francès. Es una jove cineasta coneguda al seu país, però que ha viscut un èxit de vendes sense precedents de la seva primera incursió a la literatura amb la novel·la, La trena (2018).

Related posts