JORDI SIERRA I FABRA
Jordi Sierra és l’autor de la saga de l’inspector Mascarell, un inspector de policia català, amb conviccions democràtiques i profundament ètiques que el portaran a acceptar una sèrie de casos des d’una perspectiva impensable en els anys de la postguerra.
En Miquel Mascarell és un inspector de policia dels temps de la República. Al gener de 1939 es troba a Barcelona en ple caos de la retirada del govern legítim i a punt d’entrar les tropes feixistes. Tothom li diu, i ell ho sap, que ha de fugir ja que si es queda serà afusellat només per haver sigut policia, però ell té una dona malalta, terminal, i no té cor per abandonar-la. A part s’ha trobat amb un cas d’un assassí de nenes i el deure l’obliga a intentar resoldre-ho. Després serà empresonat, passarà pel camp d’extermini del Valle de los Caídos i per circumstàncies estranyes serà indultat. De retorn a Barcelona li aniran caient una sèrie d’enigmes que haurà de resoldre i que cadascun conformaran els diferents llibres d’aquesta tirallonga que cadascun d’ells ompliran un llibre. Els relacionaré a fi que els pugueu anar llegint per l’ordre cronològic. que serà la manera correcte de fer-ho.
A Viquipèdia hi diu que Jordi Sierra i Fabra va néixer a Barcelona el 26 de juliol de 1947 i que és un escriptor català. Continua dient que és un autor amb una obra ingent (gairebé 400 títols), que ha estat traduït a 25 idiomes, que ha venut milions d’exemplars dels seus llibres i que col·lecciona premis literaris: El 2007 va rebre el Premi Nacional de literatura infantil i juvenil atorgat pel Ministeri de Cultura espanyol per la seva novel·la Kafka y la muñeca viajera, i el 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi “pel conjunt de la seva obra en el camp de la literatura infantil i juvenil.
1er.- Quatre dies de Gener
2n.- Set dies de juliol
3r.- Cinc dies d’octubre
4rt.- Dos dies de maig
5è.- Sis dies de desembre
6è.- Nou dies d’abril
7è.- Tres dies d’agost
8è.- Vuit dies de març
9è.- Deu dies de juny
10è.- Un dies de setembre i alguns d’octubre
11è.- Us quants dies de novembre
Els 3 primers casos de l’Inspector Miquel Mascarell
He d’aclarir que he llegit un llibre, Els 3 primers casos de l’Inspector Miquel Mascarell, que en realitat són tres llibres: Quatre dies de Gener, Set dies de Juliol i Cinc dies d’Octubre. Tots tres meravellosos en una barreja de la vida personal de l’inspector, un retrat de la Barcelona de la postguerra (encara que el primer retrati els dies de l’ensulsiada de la República) i d’uns casos policials ben encastats en el context d’aquells moments. Tu, lector, els pots llegir individualment o com ho he fet jo, en aquest llibre monumental que engloba els tres. Tria la manera que t’agradi més, però diria que et passarà el mateix que a mi, que quan n’acabis un ja tindràs ganes de continuar amb el següent.
Tal com passa amb aquestes sagues, el protagonista arrossega amb ell una sèrie de personatges que convé que el lector en conegui els miracles, perquè així sap si es tracta de bona gent, de personatges perillosos o de simples coneguts. En resum, que aquesta mena de literatura s’ha de llegir per ordre si vols apreciar-la millor.
Primer llibre de la saga de l’inspector Mascarell
Quatre dies de Gener (de 1939)
El 23 de gener de 1939 Miquel Mascarell és inspector de policia de la República. La guerra s’està acabant i tothom que té un mínim de significació amb els vençuts ja ha fugit de Barcelona per por a la revenja dels feixistes, però en Miquel Mascarell té la dona amb un càncer terminal i no la vol deixar sola. És per això que promet a la Reme, antiga prostituta detinguda diverses vegades pel Miquel Mascarell, que investigarà la desaparició de la seva filla, Mercedes Expósito, una noia, nena encara, molt bonica, que fa tres nits que no ve a dormir a casa. El més lògic és suposar que ha fugit amb algun soldat, però l’inspector, contra tota lògica en aquells moments d’un buit absolut d’autoritat, es pren la promesa al peu de la lletra i comença a estirar el fil d’un cabdell que el portarà a unes situacions que prefereixo no explicar.
Jordi Sierra, amb el pretext d’una novel·la policíaca ens fa una descripció crua dels darrers dies de la República a Barcelona, la misèria, la gana, la por. Els feixistes des del 24 de gener que ja estan a l’altre costat del Llobregat, i l’entrada a Barcelona és imminent. En aquest context de desgovern, els burgesos que havien fugit durant els primers dies de la guerra, els feixistes, els quintacolumnistes, tota aquella mena de gent que havien estat amagats, estan tornant a Barcelona, i a la ciutat hi regna la desmoralització més absoluta.
Tot i així la vida hi continua, tant les persones grans que han d’anar cada dia a les cues del menjar amb les cartilles de racionament, com la canalla que molt sovint s’han d’espavilar com poden per poder menjar. I a les cases hi fa fred, molt de fred en aquell hivern sense combustible. Ja s’han cremat les fustes de les cases, portes, taules, cadires, i l’últim recurs és dormir tota la família, o el que en queda de la família, ben junts al mateix llit.
Personatges principals d’aquesta història
Miquel Mascarell – Inspector de la policia republicana
Quimeta – Dona de Miquel Mascarell
Roger – Fill de Miquel i Quimeta (mor a la batalla de l’Ebre)
Reme – Prostituta ja gran. Mare de Mercedes Expósito, Merche
Patro Quintana – Amiga de Merche – germana gran de dues nenes Raquel i Maria
Ernest Niubó – industrial barcelonès enamorat de Patro. Fàbrica de conserves
Pascual Cortacans i Morell – Burgès, quintacolumnista, organitzador de festes nocturnes
Fernando – sicari de Pascual Cortacans
Jaume Cortacans – fill de Pascual. Coix de poliomelitis. Republicà. Contrari al seu pare. Enamorat de Patro.
Aleix Font, 27 d’abril de 2020
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Segon llibre de la saga Miquel Mascarell
Set dies de juliol (de 1947)
Ara Miquel Mascarell torna a Barcelona després de complir vuit anys i mig de condemna al Valle de los Caídos i es troba una ciutat grisa i trista. Busca una pensió on poder dormir i just arribar rep un sobre amb diners i una nota on li demana que investigui la mort d’una noia jove, la Cèlia Arteta, que segons sembla es va suïcidar llançant-se al metro. No cal dir l’immens desconcert que li provoca aquest encàrrec perquè ningú no sabia que tornava i ningú no sabia que s’havia hostatjat a aquesta pensió, però tot i així, sense diners i sense feina opta per provar. Al sobre, a part del nom de la noia també hi ha el nom d’un bar freqüentat per prostitutes de categoria, i per allà començarà a preguntar. Però qui havia de contestar les preguntes d’un desconegut pobre i desarreglat? A vegades, i sobretot als llibres, les casualitats surten a trobar la bona gent, i l’inspector Mascarell és una bona persona. Sortint del bar es topa amb una antiga coneguda, la Patro Quintana, que ara exerceix la professió de les noies boniques que no tenen cap altre mitjà de guanyar-se la vida. De la mà de la Patro anirà transitant pels darrers dies de la Cèlia i descobrirà la impossibilitat que s’hagués suïcidat. Aquí hi ha marro: enveges, traïcions, interessos del gran capital i també desolació, misèria i lluita per la supervivència d’una generació vençuda. El final l’hauràs de llegir tu mateix, lector, però ja et deus suposar que si hi ha un tercer llibre d’aquesta saga voldrà dir que l’inspector Miquel Mascarell, d’una manera o altre se’n deu acabar sortint. I se’n surt d’una manera neta, d’aquell estil que fa que tinguis ganes de continuar amb el tercer llibre.
Personatges d’aquesta història
Miquel Mascarell – Inspector de la policia republicana
Patro Quintana – Amiga de Miquel Mascarell
Nicanor Buendia – Pres amic de Miquel Cascarell al Valle de los Caídos
Senyora Rosa – Propietària pensió
Comissari Amador – Cap policia de Via Laietana – Feixista
Cèlia Arteta – Noia morta al metro
Marga Creixell – Amiga de Cèlia
Florencio Arteta – Pare de Cèlia
Àlvar Gomis – Industrial. Enamorat de Cèlia
Ricard Solana – Industrial – Enemic d’Àlvar – Casat amb Patrícia
Patrícia Amorós – Germana d’Helena – Casada Amb Ricard Solana
Helena Amorós – Germana de Patrícia – Casada amb Àlvar Gomis – Difunta
Rafael Casamajor – industrial feixista
José Maria i Bernardo – Sicaris de Rafael Casamajor
Jerònimo Mateo (Chinchilla) – Antic delinqüent detingut per Miquel. Ara negociant de vins
Merceditas – Secretària de Jerónimo
Aleix Font – 28 d’abril de 2020
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Tercer llibre de la saga de l’inspector Mascarell
Cinc dies d’octubre (de 1948)
Ha passat un any, en Miquel Mascarell viu tranquil en una vida que mai hauria imaginat possible després de la desfeta de la República, i de sobte apareix en Benigno Sàez de Herèdia, un feixista de l’antiga escola, un home dolent entre els més dolents dels vencedors, i li demana, li suplica, que l’ajudi a localitzar la sepultura del seu nebot mort als primers dies de la guerra, assassinat per un anarquista, Bernat Juncosa, que el va enterrar a un lloc desconegut. La petició és desconcertant. De què li ve aquesta urgència després de tan de temps? Però Benigno argumenta una promesa al llit de mort de la seva germana, la mare del Pau, que vol que les despulles del seu fill reposin eternament al seu costat. Miquel Mascarell refusaria l’encàrrec però no ho pot fer, no es pot desobeir a gent tan poderosa com en Benigno Sàez, perquè les represàlies serien terribles i extenses, no només en la pròpia persona sinó també amb les persones que ell estima. I de seguida se n’adona que les coses no són tan clares com semblaven. En Pau no era de la corda de Benigno i per tant no és coherent que un anarquista l’assassinés, i si hagués sigut així, per què l’hauria d’enterrar? I si en Pau es viu? Caldrà remenar entre els records dels antics companys i amics que encara són vius i, també entre tots els que van tenir qualsevol mena de proximitat amb els fatídics dies de la mort de Pau Cabestany, i això el portarà a transitar pels carrers de la misèria, dels vençuts i fins i tot per un escamot de maquis que no han acceptat la victòria dels feixistes com a definitiva.
Personatges principals d’aquesta història
Miquel Mascarell – Inspector de la policia republicana
Patro Quintana – Amiga de Miquel Mascarell
Joaquima Sardà – Antic cas que involucrava a Benigno Sàez, l’any 35
Benigno Sáez de Heredia – Feixista influent – Sàdic – mala persona
Pau Cabestany Sàez – nebot de Benigno – simpatitzant amb la República
Consuelo Sàez – difunta – Mare de Pau – germana de Benigno
Teresa Mateos Maldonado – antiga criada de la mare de Pau – Mare de Fermí
Fermí, Matias , Alejo, Pep – maquis
Elionor Miralles – Promesa de Pau, difunta
Margarida Miralles – Germana petita d’Elionor – Enamorada de Pau
Manel Molins – Amic de Pau
Ricard Capdevànol – Amic de Pau, difunt
Bernat Juncosa – Anarquista – Assassí de Pau, difunt
Raquel Juncosa – germana de Bernat Juncosa – ex de Pau Cabestany
Guillem Juncosa – cosí de Bernat – ara quiosquer
Martina Guardans – Nòvia de Bernat Juncosa
Pere Collado – Anarquista, difunt – testimoni de l’assassinat de Bernat Juncosa
Mateu Galvany – antic policia de la Generalitat, cap de Miquel – Ferit al genoll.
Aleix Font – 6 de maig de 2020
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Quart llibre de la saga Miquel Mascarell
DOS DIES DE MAIG (de 1949)
“El dissabte 20 havien detingut en Mateu Galvany i la seva filla Maria. El dissabte 21 la van deixar anar a ella. El diumenge 22 van detenir en Virgili i en Macià. En Roura es va escapar. En Sunyer probablement també. El 25 van alliberar en Mateu, i el 29 l’atropellaven”
Dilluns 30 de maig de 1940, l’inspector Mascarell rep l’avís que el seu antic cap de policia ha mort i l’enterren avui. Quan hi acudeix, la seva filla li explica que ella i el seu pare van ser detinguts, que el seu pare va ser torturat, que al cap de cinc dies el van deixar anar, va estar tres dies convalescent i quan va sortir el van atropellar intencionadament i el cotxe es va escapar. Per tal es tractava d’un assassinat per causes absolutament desconegudes i ella li demana com a favor especial que intenti esclarir què va passar.
L’inspector Mascarell comença a estirar el fil i va capdellant els noms que van sorgint a cada entrevista. D’aquesta manera transitarà per la vida d’unes famílies sense cap connexió aparent però que tots ells tenen derivacions que els vinculen.
Amb el seu estil planer i intens, Jordi Sierra ens descriu aquella Barcelona trista i atemorida de la postguerra, misèria i terror per una policia prepotent i torturadora. I movent-se clandestinament per aquella grisor, preguntant a vegades amb la boca petita, espigolant d’aquí i d’allà va omplint el cistell de la investigació fins a aconseguir molt més que els prepotents esbirros del feixisme espanyol. Bo, un llibre molt bo al mateix nivell que els tres anteriors.
Personatges d’aquesta història
Miquel Mascarell – Antic inspector de policia d’abans de la guerra
Patro Quintana– Esposa de Miquel Mascarell
Mateu Galvany – Antic cap de la policia republicana, superior de Mascarell
Maria Galvany – Filla de Mateu Galvany
Esperança Sistachs – Nòvia de Mateu Galvany
Maria Àngels – Veïna d’Esperança Sistachs
Pasqual Virgili – De la colla de Mateu Galvany – Metge de prestigi
Maurici Sunyer – De la colla de Mateu Galvany – antic atleta – ferit a la guerra
Esteve Roura – De la colla de Mateu Galvany – Bocamoll – cosí d’Esperança
Enric Macià – De la colla de Mateu Galvany – Detingut
Agustí Ponç alies Lenin – Delinqüent professional detingut quan Franco ve a Barcelona (Sortirà posteriorment)
Policarpio i Terencio Fernàndez – Caps del poderós clan de deliqüència de l’Hospitalet
Lola i Carmelita – Gitanes de les barraques de Montjuïc
Comissari Amador – Sinistre cap de policia de Via Laietana
Aleix Font, 4 de maig de 2020
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Cinquè llibre de la saga Miquel Mascarell
SIS DIES DE DESEMBRE
Aquests llibres de la sèrie de l’inspector Miquel Mascarell han sigut la meva fidel companyia durant molts dies del confinament i també dels dies en què la meva biblioteca ha estat tancada per diversos motius. Crec que a aquestes alçades ja acabaré de llegir-los tots per aquest mitjà digital a fi de tenir-los tots en un mateix lloc, per si em cal algun dia deixar-los llegir a algú.
Comença el diumenge 4 de desembre de 1949 quan venint del cinema amb la seva esposa Patro, l’inspector detecta que l’estan seguint. Resulta que és en Agustí Pons, àlies Lenin, un miserable lladregot, antic conegut de detencions quan exercia de policia, i company de cel·la durant la recent detenció, pel temible comissari Amador, a la comissaria de la Via Laietana.
El tal Lenin ha robat a un estranger una cartera que contenia una estranya agenda amb fotografies de quadres que sembla que van ser espoliats pels alemanys durant la guerra mundial, i això els posarà en relació amb una organització d’àmbit europeu, els Monument Mens, que seguien la pista de les obres d’art robades per les tropes nazis i encara no localitzades, algunes de les quals podien passar a mans de col·leccionistes d’art sense escrúpols.
El Lenin intenta posar-se en contacte amb l’estranger, un tal Alexander Peyton, per aconseguir alguna mena de gratificació per haver recuperat la cartera, però llavors descobreix que ha estat assassinat i que el sicari li segueix la pista a ell. Per això necessita l’ajuda de l’antic inspector. Aquest, per solidaritat entre les víctimes, accedeix a ajudar-lo fins al punt d’endur-se’l a ell i a tota la seva família a viure momentàniament a casa seva, i aquesta convivència comportaran algunes situacions còmiques.
I fins aquí puc explicar. Us he de dir que és un molt bon llibre que encara m’ha agradat més que els anteriors, com si a mesura que va creixent la història s’anés enriquint i s’anés fent més amena. Encara que continuem estant a l’any 1949 igual que a l’anterior història, traspua una atmosfera una mica més respirable, perquè tot i que continuï la brutal opressió del règim feixista, potser pel fet de no haver-hi ja les restriccions elèctriques i el racionament dels aliments, sembla com si es comencés a respirar millor.
Personatges d’aquesta història
Miquel Mascarell, protagonista
Patro Quintana.- La seva dona actual
Agustí Pons, àlies Lenin – espòs de Mar, pare de Pauet i d’Isabeló
Alexander Peyton Cross – Monuments Men que segueix la pista dels quadres espoliats
Patrícia Gish, promes de Peytib Cros
Jacinto José Rojas de Mena – Personatge enriquit per la nova situació i col·leccionista d’obres
d’art
Amador – sinistre comissari de policia franquista de Barcelona
Fèlix Centells – expert falsificador de documents
Martí Centells – fill de Fèlix, treballa al port de Barcelona
Soto – treballador del port; juntament amb Martí Centells organitzaven fugides en vaixell
Wenceslao – enllaç per falsificar documents.
Santiago Coll Prats – honrat col·leccionista d’art
Albert Mainat – fill Rubèn, i també periodista de La Vanguardia.
Cristina Roig – vedet, amant de Rojas de Mena
Cosme i Mariano – delinqüents enemics de Lenin
Klaus Heindrich – àlias Eduard Llagostera, àlias Bertomeus Moraes, nazi alemany posseïdor de quadres espoliats durant la guerra
Maria Fernàndez – Aguirre i Yolanda Baruque,noms falsos de la companya de Klaus Heindrich
Isidre Fontalva – alcohòlic, intermediari entre Klaus i Centells, per a falsificar documents
Ventura, nom del vaixell amb el que el nazi vol fugir al Brasil
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Sisè llibre de la saga Miquel Mascarell
NOU DIES D’ABRIL
Jordi Sierra i Fabra
325 pàgines
Nou dies d’abril són els que van des del dimecres 19 fins al dijous 27 d’abril de l’any 1950, amb la festa de Sant Jordi al mig. Per la data diríem que ja estem en primavera, però el relat ens retorna a la grisor de la dictadura més ferotge, on la vida de les persones no valia res a Barcelona i on la por era el vestit més usual de tothom. I què és el pitjor que et podria passar en aquella època d’espanyolisme desfermat? Doncs que et detingués la policia, fos amb o sense raó.
I això és el que li passa a Miquel Mascarell un dia qualsevol tot passejant per Barcelona. Tot venint de passejar, de sobte els veu venir amb la seva cara prepotent supurant poder, el més absolut dels poders que mai ha viscut la humanitat. Resulta que un conegut seu, Albert Mainat, treballador de La Vanguardia, fill de Raül, un amic seu afusellat pels franquistes en acabar la guerra, ha estat detingut i acusat d’un assassinat. L’acusació és ferma, el van trobar al costat de la víctima, ensangonat i amb un ganivet a les mans. Però ell manté que és innocent.
Miquel Mascarell, contra corrent, creu en la seva innocència i s’involucra, comença a preguntar, ara a una portera, a un cafeter, ara a…. i així, de mica en mica anirà teixint la teranyina amb tot el cercle d’implicats enllaçats d’una manera que movent un fil trontolla el de més enllà. Tot i així, la cosa no és fàcil, ni creïble, però no hi fa res, perquè després d’una cosa en ve una altra, i després d’un desencís ve una esperança, i així aniran apareixent relacions diplomàtiques d’alta volada, interessos internacionals d’aquells de gran espionatge, i fins i tot lladregots apedaçats com el seu insubornable amic en Lenin, aquell a qui els seus fills li diuen avi al gran inspector Mascarell.
Que bo que és en Jordi Sierra parlant d’en Mascarell, que bo descrivint sensacions, misèria i esperances d’aquells temps de la desfeta, i que fàcil de llegir. Només hi he trobat un final massa senzill, massa agafat amb puntes de coixí. A mi, aquells finals d’Agatha Christie, o fins i tot de Sherlock Holmes amb tots els implicats asseguts en una rotllana de cadires on són assenyalats fins que el menys sospitós acaba confessant -que no és al cas d’ara- a mi primer m’agradaven però ara ja no tant.
Aquest és el sisè llibre de la sèrie Mascarell i encara en falten quatre per llegir. Ho faré i estic segur que m’agradaran tant com fins ara. Espero, confio i sé que sabrà rematar-los amb finals esplendorosos. I és per això que us asseguro que també me’ls llegiré.
Aleix Font, 31 de gener de 2021
Personatges
Miquel Mascarell Folch Inspector republicà
Patro Quintana Dona de Miquel
Quimeta primera dona de Mascarell. Mor el 36
Roger Fill de Mascarell. Mort a la guerra
Teresina Dependenta empleada a la merceria
Tonet Germà petit de Teresina
Manel Pujades Lloga el pis a Albert Martínez
Albert Martínez Roig Sedueix Teresina, es fa passar per policia secreta i és perruquer
Agustí Ponç àlies Lenin. Lladregot lumpen (veure Sis dies de Desembre)
Mar, Isabeló i Pauet família de Lenin (veure Sis dies de Desembre)
Albert Mainat Fill de Raül Mainat. Treballa Vanguardia. Inculpat
Rosa Aiguadell Nòvia d’Albert
Mercè Mare d’Albert
Raül Mainat Pare d’Albert. Afusellat pels feixistes
Conxita portera de ca’ls Mainat
Gilberto Fernàndez Castro Víctima. Diplomàtic
Elisenda Narvàez Esposa de Gilberto
Rossend Fernàndez Nar Fill de Gilberto. Amic íntim d’Albert
Sofia Argilés Nòvia de Rossend. Molt elegant. Més gran que Rossend
Cristòfol Morera Amic de Sofia. Rus. Nom autència Pavel
Pàvel Ivànovitx Nom rus de Cristòfol
Carolina Narvàez germana d’Elisenda
Senyora Comes Viu a sota Srs.Fernàndez.
Amàlia Germana de Rossend, filla de Gilberto.
Sebastià Oliveras Inspector policia feixista
Ildefonso Ramírez Soto Càrrec Govern Civil.
Sra. Anna Antiga propietària de la merceria
Violant Recepcionista de La Vanguàrdia, amiga d’Albert
Irina Espia soviètica a Washington. Nom en clau d’Esperanza Miranda
Esperanza Miranda Nom en clau Irina. Espia soviètica a Washington.
Juan Francisco Cárdenas falangista pervertit. Presa fàcil per OSS-espionatge americà
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Setè llibre de la saga de l’inspector Mascarell
Tres dies d’agost
(23, 24 i 25 d’agost de 1950)
En aquest llibre, l’inspector Mascarell es veurà obligat a descobrir l’assassí d’Indalecio Martínez, fill de Marcelino Martínez, un influent feixista i econòmicament poderós. El seu fill va ser un anarquista convençut i un infatigable lluitador. Inexplicablement va morir durant un permís del front de guerra, en una estada a Barcelona i durant un bombardeig. Tothom es creia que havia mort a causa del bombardeig, però es va determinar que prèviament havia sigut assassinat.
Eren sis amics quan va esclatar la guerra. Salvador Marimon va esquivar l’allistament gràcies a les influències del pare de la seva nòvia, l’acabalat Marcelino Martínez. Llorenç Beltran va morir al front lluitant al costat d’Indalecio Martínez. Jonàs Satrústegui va ser ferit a la guerra i donat per inútil pel combat. Ignasi Camprubí, molt amic d’Indalecio, va ser acusat de l’assassinat i aclaparat pel que considera una falsa acusació mor suïcidat a la presó. Casimiro Sanjuan va sobreviura la guerra i porta un gimnàs. I l’Indalecio, el més entusiasta de tots en la causa de la guerra, anarquista i contrari als pensaments del seu pare i dels seus germans.
No us puc dir el final, suposo que ho entendreu, però us diré que com en tots els llibres de la saga, l’inspector Mascarell arribarà al final, amb totes les conseqüències que això comporta. Només com a currículum us relaciono la llista de personatges que surten en aquest capítol.
Personatges del llibre
Indalecio Martínez, assassinat a Barcelona l’any 38.
Llorenç Beltran, colla d’Indalecio, mort a la guerra
Ignasi Camprubí, molt amic d’Indalecio, presumpte assassí. Mort a la presó.
Jonàs Satrústegui, colla d’Indalecio, ferit a la guerra
Casimiro Sanjuan, colla d’Indalecio, porta un gimnàs amb el seu cosí Torcuato. Baixet
Salvador Marimon, colla d’Indalecio, casat amb sa germana Narcisa
Albert Mainat, empleat de La Vanguàrdia, fill d’un amic seu
Amadeu Coll, conductor de tramvia, va trobar el cos d’Indalecio
Anna, germana d’Ignasi.
Concepció Alba, ara Concepció Muntada per casament. Ex núvia Jonàs
Damià, empleat del gimnàs del Casimiro. Una mica deficient
Eugènia, mare d’Indalecio i Narcisa, filla de Serafina. Morta de pena
Eulàlia Enrich, treballadora als jutjats. Inexplicablement no va ser depurada. Amiga
Font, Grallet, Brossati, Tabola, lluita lliure
Helena, dona de Pere Sellarés
Hermínia Salas Mora, ex nòvia d’Ignasi, molt guapa, infermera del Clínic
Lupe, tia de Mariana
Marc, sicari de Marcelino Martínez, el segueix.
Marcelino Martínez, pare d’Indalecio. Ric, feixista.
Mariana Molas, núvia d’Indalecio. Vida refeta.
Matilde, Criada de Marcelino
Narcisa Martínez, germana d’Indalecio, casada amb Salvador
Pere Sellarés, sotsinspector policia cas Indalecio, calmat, bona persona. Viu però impedit
Rosend Puigpelat, jutge, va portar el cas d’Indalecio
Serafina Camps, àvia d’Indalecio
Teresina, empleada de la merceria
Tomàs i Làzaro, fills de Marcelino i Eugència. Van lluitar al costat de Franco.
Torcuato Sanjuan, germà de Casimiro, lluita lliure com Casimiro, alt
Valentí Miranda, inspector policia cas Indalecio, arribista, poli dolent.
Aleix Font, 31 d’agost de 2021
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
vuitè llibre de la saga de l’inspector Mascarell
VUIT DIES DE MARÇ
JORDI SIERRA I FABRA
Del divendres 2 fins al divendres 9 de març de 1951
Llibre electrònic Kindle
“Són els anys cinquanta, l’inspector Mascarell i la seva dona, la Patro, estan a punt de ser pares quan Barcelona està immersa en un període d’agitació social a causa de l’augment del preu del tramvia.
Un dia, en Pere Humet, un antic subordinat d’en Mascarell d’abans de la guerra, li explica que en Piñol, l’Arnella i en Matarrodona, tres policies que també havien estat a les ordres de l’exinspector van marxar junts a l’exili, al camp de refugiats d’Argelers, i després van treballar en el reforç de la Línia Maginot, fins que els alemanys els van enviar a Mauthausen.
Tots tres van sobreviure, amb penes i treballs, a aquell infern fins que el capritx d’un oficial alemany va desencadenar l¡’horror, va obligar en Piñol a matar l’Arnella d’un tret al cap. Tot seguir el va obligar a fer el mateix a l’Humet, però la pistola només tenia una bala: l’Humet es va salvar i va jurar venjar-se d’en Piñol, que va començar a col·laborar amb els alemanys i va ser el responsable de la mort dels altres presoners.
L’Humet confessa a en Mascarell que ha tornat a Barcelona perquè sap que en Piñol és a la capital catalana i vol fer justícia. També li explica que té un càncer i no li queda gaire temps de vida.
En Miquel accepta d’ajudar-lo i el convida l’endemà a dinar a casa seva, però l’Humet no s’hi presenta. Quan l’inspector va a buscar-lo troba el cadàver de l’antic company i el de la seva cosina, que han mort apunyalats. L’acusat és en Nicolau, l’exnòvio de la noia, però l’instint de policia d’en Mascarell li diu que en Nicolau no és el culpable.” (fins aquí copiat del resum del llibre)
Tota la novel·la passa en el context de la vaga dels tramvies de l’any 1951 que va significar el primer gran repte de la població catalana contra el franquisme. Pretenien apujar el preu dels bitllets a quasi el doble del que pagaven a Madrid. I fins aquí podíem arribar. Es van apedregar i fins i tot tombar tramvies i expliquen que impressionava veure circular tots els tramvies sense cap usuari a bord. Finalment van haver d’anular l’increment de preu. Posteriorment, el dia dotze de març, hi va haver la primera vaga general en la dictadura, i al cap d’uns dies va tornar la normalitat.
Aleix Font, 2 de setembre de 2021
Personatges
Gregori Arnella – pare d’Ernest Arnella.
Gloria Camps – vídua d’Ernest Arnella, jove de Gregori.
Ernest Arnella – un dels tres amics policies republicans que es van allistar per combatre Franco. El manetes.
Sebastià Piñol – un dels tres amics policies republicans que es van allistar per combatre Franco. El cerebral. A Mauthausen delata als seus companys.
Assuncion Solà, mare d’Ismael i Sebastià Piñol.
Maria Aguilar – Nòvia de Sebastià Piñol. Actualment casada amb un altre home
Rogelio Maldonado – carboner. Ex nòvio d’Isabel Moliner.
Pere Humet – un dels tres amics policies republicans que es van allistar per combatre Franco. Sobreviu Mauthausen i torna per matar a Sebastià Piñol.
Isabel Moliner . Cosina de Pere Humet. Mort assassinada juntament amb en Pere
Inés Plaza – prostituta. Va parlar amb en Pere Humet abans que el matessin
Eudald Matarrodona, un dels tres amics policies republicans que es van allistar per combatre Franco. El cautelós.
Joan Rexach – un dels tres amics policies republicans que es van allistar per combatre Franco. Optimista.
Montserrat Rexach – germana de Joan Rexach
Victòria Ortega – portera finca Piñol.
Agustí (Lenín), Mar i els nens – amics de la família Mascarell
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
novè llibre de la saga de l’inspector Mascarell
DEU DIES DE JUNY
JORDI SIERRA
Del 15 al 27 de juny de 1951
Llibre electrònic Kindle
Han passat uns anys des de la sortida del Valle de los Caídos i sembla que el viure sota el terror franquista, de mica en mica es va suavitzant, o s’hi van acostumant. Ara l’inspector té l’al·licient de conviure amb la seva esposa Patro i la seva filla Raquel, nascuda no fa gaire, i que són la felicitat domèstica del cada dia. Però vet aquí que un dia……
L’inspector Mascarell es troba casualment amb un personatge sinistre que de sobte l’invoca els mals somnis dels seus temps d’inspector de la República, un capellà abusador de nens. Ara, en l’imperi del terror de l’Espanya franquista ens relata la desesperança dels infants indefensos entregats a la custòdia d’unes monges fanatitzades, rabioses contra els fills dels odiats rojos morts o presoners, i el que encara és pitjor, dels capellans pederastes que exerceixen els seus abusos amb total impunitat.
En temps de la República, ell va detenir en Laureano Andrada Borràs, capellà pederasta que havia corcat la vida de nombrosos infants que van tenir la mala sort de topar amb aquest mal mestre. Ofuscat d’ira va estar a punt de jugar-se la carrera de policia a canvi d’un tret al cap d’aquella mala persona, però un moment de covardia, suposa, va fer cas a allò que li manava el seny. I en mostra d’agraïment, el capellà li va dir “d’aquí a uns anys jo tornaré a fer de mestre i vostè ja no hi serà”.
La profecia s’havia acomplert amb l’arribada del nou ordre; el capellà convertit en falangista entusiasta campava amb tots els drets restituïts, emparat per la justícia espanyola, pels companys de partit i per l’entorn de religiosos que també tenien la mà llarga. Així doncs, l’inspector desesperat no sap reaccionar quan el veu agafat de la mà d’un infant i això serà la seva perdició. A vegades cal comptar fins a cent abans d’actuar, però hi ha motius que et sobrepassen. I d’aquí aquesta història que va del dissabte 16 de juny fins al dilluns 25 de juny de 1951.
Aquest llibre, com tots els altres, va ser escrit originàriament en castellà, Diez días de junio, i jo l’he llegit en format digital editat l’abril del 2018. En el resum del llibre hi diu literalment:
Novena entrega de la sèrie Mascarell, Deu dies de juny ens retorna a un passat no molt llunyà, a la cruel realitat dels internats franquistes, i ens mostra la fam i les humiliacions que van haver de patir els fills i les filles dels derrotats, apartats dels seus pare “per al seu bé” i convertits en molts casos, en carn de canó de la pitjor de les barbàries.
També: Els orfenats i presumptes centres benèfics franquistes van ser en realitat bressol de crueltats extremes, sempre de cara a eliminar el passar i crear les bases d’una nova Espanya presidida per l’ordre de l’Exèrcit i la repressió religiosa.
I transcriu les paraules de Carlos Crooke, responsable d’informacions i investigació de la Falange, pronunciades el 1941: “Estos niños representan la España futura. Queremos que lleguen a decir un dia: “Sin duda, la España falangista fusiló a nuestros padres, pero lo hizo porque se lo merecían. En cambio ha envuelto nuestra infancia de atenciones i comodidades” Cosa que fa els seus autors encara més infames que els jerarques nazis, que també van depredar als nens i els van prendre als seus pares, però no van pretendre mai que a sobre s’alegressin perquè els havien massacrat.
Sabem que els hereus d’aquells falangistes miserables mai es penediran de la ignomínia dels seus avis, però no podem renunciar a reclamar que algun dia l’església reconegui i faci penitència per la seva participació en els anys més negres del feixisme.
Personatges
Inspector Miquel Mascarell
Patro – esposa de Mascarell
Raquel – filla de Mascarell i Patro
David Fortuny – detectiu privat, antic policia alumne de Mascarell, feixista de circumstàncies.
Amàlia Duque – companya de David
Laureano Andrada Borràs– antic capellà pederasta, assassinat
Sebastià Oliveras – comissari de policia actual. Feixista però comprensiu.
Llorenç Camprubí – malalt terminal, ric, amant d’Assumpta
Assumpta Miralles – criada i amant de Camprubí – contracta al detectiu
Consol Minguella – propietària pis buit just sobre de Laureano Andrada
Elena Tamayo – nom fals amb que visita pis de Consol Minguella
Pere Camprubí – nét ingressat al manicomi de Sant Boi
Rodolfo Cuesta – company de Pere, intenta matar Andrada, lliurat a un pagès d’Olot
Ovidi Rigal Pujades – pagés d’Olot que es fa càrrec de Rodolfo Cuesta
Josep Maria Cànovas – company de Pere, intenta matar Andrada, presó Model
Josep Deulofeu Miralles – Company de darrera hora de l’orfandat, de Pere Camprubí (Deulofeu, cognom dels que no tenien pare)
Heribert Moyà – capella jove a l’asil, amb penediment, es confessa a Mascarell
Pare Sandoval – director asil Sant Cristòfol, integrista, autoritari, defensor d’Andrada
Eulàlia Arqué – superiora Casa Caritat de Vallvidrera. Mala bruixa feixista
Doctor Puig – del manicomi de Sant Boi
Rosita – infermera manicomi de Sant Boi
Marcel·lí Pou Castell – adopten Josep Deulofeu
Immaculada Monsolís Miralles – esposa de Marcel·lí
Carmeta Costa – prostituta amiga de Josep Deulofeu. Col·laboradora necessària.
Aleix Font, 4 de gener de 2021.
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
desè llibre de la saga de l’inspector Mascarell
JORDI SIERRA – UN DIA DE SETEMBRE I UNS QUANTS D’OCTUBRE
Llegit al llibre electrònic Kindle
Avui en Miquel Mascarell rep la visita del seu mig amic David Fortuny, que té carnet de detectiu privat per ser invàlid de guerra del bàndol feixista. Li demana, per favor, que l’ajudi en la feina de detectiu perquè no dóna l’abast. Resulta que té tres casos a l’hora i pensa que la feina de seguiment de persones no li costarà gaire al Miquel Mascarell i fins i tot al contrari, el distraurà. Però Mascarell s’hi oposa de totes totes perquè sap que en aquest ofici no hi ha feines senzilles i totes s’acaben complicant. La seva dona Patro li fa mala cara perquè ho veu com un tort a un amic, però ell s’hi manté fort.
Carrer de Barcelona 1951
Però vet aquí que l’amic és atropellat intencionadament i queda en coma. Mascarell veu de seguida que ha sigut un intent d’assassinat per un dels tres casos que està portant i decideix posar-s’hi, més que res per por que el que ha intentat assassinar-lo no ho torni a provar.
Ara es trobarà amb un marit gelós i maltractador que els encarregat de seguir la seva dona, amb la sospita que té un amant. Què passarà si resulta que és veritat i li ho comuniquen al seu client? Probablement la matarà a pallisses.
També ha de seguir un jove per encàrrec del seu pare, que sospita que el seu fill està embolicat en alguna cosa problemàtica. El pare és un alt funcionari del govern civil de Barcelona, falangista amb uniforme i bigotet. Què passaria si li comunicaven que el seu fill està enamorat, però d’una persona que el seu pare no podria acceptar mai?
I el darrer encàrrec és el d’una parella d’avis que van perdre la filla en un part de mare soltera i també el fill d’ella, el seu esperat nét. Són uns vellets sense recursos que han estan estalviant per poder pagar els serveis d’un detectiu privat perquè sospiten que el seu nét és viu. Han sentit a parlar d’altres casos com el seu en que monges i metges conxorxats han robat els fills de noies desvalgudes dient que s’havia mort en el part i que no els el podien mostrar per culpa d’unes esgarrifoses malformacions. Serà aquest un cas com aquells?. Els avis sospiten que sí.
L’inspector Mascarell és un antic inspector de la República, o sigui de categoria, i no com els d’ara (els feixistes) que són uns abusadors i delinqüents. És per això que anirà seguint les pistes que al final…. bé, no us ho dic encara que potser ja us ho penseu. De totes maneres, pel meu gust aquest és el més fluix de tots els llibres d’aquesta sèrie, fins al punt que m’ha la sensació que l’ha fet amb manovella.
Tot i així és fàcil de llegir i vas passant pàgines i capítols sense que es faci pesat, cosa que ja és dir en altres llibres d’avui en dia. També és obligatori llegir-lo si heu llegit tots els anteriors d’aquesta sèrie. Qui sap si aquest pot ser el darrer llibre de l’inspector Mascarell. Ja és gran i no pot durar massa. O sigui, que animeu-vos i a la feina.
Personatges d’aquest llibre
Roger i Quimeta – Fill i dona de Mascarell. Morts fa temps.
Patro – Dona de Mascarell
Raquel – Filla de Mascarell
Teresina – Empleada de la merceria
Bernabé – nòvio de Teresina
David Fortuny – Detectiu privat amic de Mascarell. Promès d’Amàlia. Ex combatent franquista.
Amàlia – Promesa de David. Antiga militant comunista.
Leonardo Alameda – Alt funcionari del govern civil. Contracta investigar al seu fill
Eduardo Alameda – fill de Leonardo. Homosexual
Esteban Cisneros – home de Milagros . Gelós, maltractador.
Milagros – esposa d’Esteban. Amant d’Albert.
Albert Aguadé – Amant de Milagros
Neus – infermera clica del Sol, on va morir Julieta
Sebastià Oliveras – comissari de via Laietana. “Amic” de Mascarell. No intervé avui
Carles i Júlia Domènech – pares de Julieta. Encarreguen la investigació
Julieta Domènech – mor en el part (diuen que el seu fill també), el 9 de febrer de 1943
Eugènia – criada del coronel
Bernat Almirall – doctor que intervé en el part de Julieta Domènech
Hortènsia Centells – germana de Roser
Roser Centells – , vídua del Dr. Bernat Almirall
Josefina Serrat – esposa del coronel Maldonado
Andrés Maldonado – coronel feixista, al Bruc
Teodor – amo de l’antiga casa de Mascarell. Va vendre tot el que hi havia dins.
Aleix Font, 9 de setembre de 2022 (el dia que s’ha mort la reina d’Anglaterra)
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Onzè llibre de la saga de l’inspector Mascarell
UNS QUANTS DIES DE NOVEMBRE
JORDI SIERRA I FABRA
(Del 15 de novembre al 20 de novembre de 1951)
Rosa dels Vents
315 pàgines
Per aquelles coses de la vida, he llegit aquest llibre saltant-me l’ordre natural de les coses i això es paga. He llegit aquest, que és l’onzè, quan encara em faltaven el setè, Tres dies d’agost, el vuitè, Vuit dies de març i el novè 10 dies de juny, i m’he trobat amb allò que ja em temia, que hi sortien personatges i fets totalment desconeguts per mi. De totes maneres, com que ja hi comptava no m’ha fet massa sang. A vosaltres, estimats lectors, us aconsello que no ho feu i continueu, si us és possible, per l’ordre cronològic de les coses, que a fi de comptes és manera natural que té la vida per a fer-ho fàcil.
Avui l’inspector Mascarell treballa clandestinament a l’agència de detectius de David Fortuny. La dictadura acaba d’autoritzar l’establiment d’agències de detectius però amb molt limitades atribucions, una de les quals és que hi treballin persones addictes al règim. David Fortuny és ex-combatent i a més mutilat de guerra, tot i que en el fons és un d’aquells personatges abundant a qualsevol dictadura del món, sense fortes conviccions i que s’adapten a les conveniències del moment.
De fet, l’inspector no sap fer de jubilat i necessita alguna mena d’activitat. A instàncies de la seva dona ajuda al David Fortuny a resoldre les feines que li van sortint. En realitat és l’inspector Mascarell el qui porta la veu cantant i el titular, com aquell qui diu, només es penja les medalles.
Avui es troben amb una esposa afligida que els demana ajuda per a trobar l’autor d’uns anònims que rep el seu marit on se l’avisa de mort. Ella, la Concepció Busquets, està molt preocupada perquè veu que el seu marit no hi dona importància i no s’adona del perill que està corrent. Els dóna una important suma de diners com avançada de les despeses del contracte i els promet que dilluns, quan el seu marit torni de Madrid, li demanarà que els ajudi en allò que necessitin. Però no hi són a temps, perquè abans no torna, ella és assassinada mentre dormia. I quan expliquen a la policia la feina que els havia contractat, la policia sospita que l’autor dels anònims l’ha matada pensant que era el seu marit el que estava dormint al llit. Però l’inspector no ho veu igual que ells i per ètica professional arrossega l’agència de detectius a continuar la feina que els havien encarregat.
El relat ens durà pels camins que hauria d’haver seguit la policia i que, naturalment, no ha fet. Descobrirem un món d’artistes de cinema i de teatre, de cantants de varietés que ensenyant un bri de cuixa feien embogir els mascles reprimits, i per la misèria i la por d’una Barcelona grisa i esclafada per la brutalitat policial.
L’inspector Mascarell té la qualitat de ser una persona humana com la majoria de nosaltres, amb sentiments d’amor familiars, cap la seva jove esposa, la Patro, i sobretot per la seva filleta de vuit mesos, la Raquel, que només frisa per estar als seus braços. Seixanta-sis anys de la postguerra pesaven més que avui en dia i ell n’és molt conscient. Però tot i així té detalls de jovenesa que ens fa pensar que encara podrem llegir històries seves durant un quan temps.
Aleix Font, 11 de maig de 2021