L’HEREU, de JO NESBO

JO NESBO – L’HEREU

Jo-Nesbo-L'hereu

 

En Sonny Lofthus fa anys que s’està a la presó, des de poc després que el seu pare es pengés perquè estava a punt de ser descobert com a policia corrupte i que també va provocar la mort de la mare d’en Sonny. Ell és drogoaddicte però a la presó no li falta mai la droga, ja que la hi faciliten a canvi que es declari culpable en diversos delictes comesos per gent important. Una xarxa de corrupció domina la ciutat i també la presó on s’està. Però un dia, un presoner ancià i malalt li confessa que el seu pare no era cap policia corrupte, no era el talp que tots buscaven, sinó que el van obligar a escriure la nota de suïcidi sota l’amenaça d’agredir la seva dona i el seu fill Sonny. I això desencadena una reacció atòmica que sacsejarà tot l’ecosistema de la delinqüència d’alt nivell de la ciutat.

El que no està gaire clar, si més no jo no ho acabo d’entendre, és com s’ho fa un xicot enganxat a la droga fins les orelles per desenganxar-se i ser capaç de les immenses proeses que se li atribueixen. He pensat que potser l’autor no ho pot explicar perquè no s’ho copiïn els delinqüents que encara hi deu haver tancats a les presons noruegues, i no fos cas que de sobte es desenganxessin de la droga i es prenguessin la justícia per la seva mà.

En fi, que és una història fantàstica que es deixa llegir bé. Ara bé, no hi busqueu la lògica perquè potser no en té. Llegiu-lo com aquell que llegeix un conte de fades i us ho passareu molt bé, sobretot si sou amants de les pelis del Rambo. A fi de comptes, els llibres de sèrie negra tenen un ventall enorme que va, des de les meravelloses narracions del Jordi Sierra fins aquestes del Nesbo. Tothom hi pot trobar el seu hàbitat ideal.

Aleix Font – 1 de juny de 2020

Related posts