Traducció del suec de Lluís Solanes
Tusquets Editors – Col·lecció l’Ull de vidre
336 pàgines
Henning Mankell, com ja sabeu, és un gran escriptor suec que és conegut, sobretot, per la sèrie de llibres de l’inspector Wallander, que al meu parer és la millor col·lecció nòrdica de temàtica policíaca: La falsa pista, Els gossos de Riga, La lleona blanca, L’home que somreia, Amb l’alè al clatell, El tallafoc i La piràmide. Però també va escriure altres llibres de color diferent, com ara aquest que estem criticant, El cervell de Kennedy, que encara que alguns podrien englobar dins de la mateixa temàtica, de fet entra més dins la crítica social i sobretot la denuncia dels disbarats de les farmacèutiques entre la gent pobre de l’Àfrica.
A la contraportada del llibre hi diu (i per tant no aixafo cap secret): La tardor de l’any 2004, l’arqueòloga sueca Louise Cantor, que dirigeix unes excavacions al Peloponès, es disposa a tornar al seu país per participar en un seminari sobre els enterraments de l’Edat del Bronze. Te moltes ganes de veure el seu fill, Henrik, que viu a Estocolm…. etc. La qüestió és que se’l troba mort (això també ho diu a la contraportada) i tot fa pensar que s’ha suïcidat. Però ella sap que no ha estat així, que l’han assassinat. I això la portarà per un periple per tot el món, Austràlia, Barcelona i Moçambic, on descobrià un món fosc, inimaginable des de la situació de benestar de casa nostra. Tal com diu aquella ranxera mexicana, “allà, la vida no vale nada”, i els pares, les mares, el fills, el jovent i les noies adolescents no es diferencien en res als micos o els ratolins per experimentar medecines que aportaran milions o milers de milions a les multinacionals del primer món. Potser notareu una semblança amb el llibre (i la pel·lícula) El jardiner fidel, de John le Carré, on també s’hi remena corrupció i grans fortunes. I si els millors escriptors del món en parlen, potser és que “alguna cosa passa a l’Àfrica”.
És un bon llibre, com tots els que ha escrit Henning Mankell, ben escrit, ben documentat, ben organitzat. En conseqüència, ja ho sabeu, us el recomano.
Aleix Font, 6 de juny de 2022