EVA BALTASAR I SARDÀ

eva-baltasar

EVA BALTASAR I SARDÀ

A la Viquipèdia ens informa que Eva Baltasar va néixer a Barcelona el 26 d’agost de 1978, que és una poeta i escriptora catalana, que és llicenciada en Pedagogia a la Universitat de Barcelona, que ha estudiat Filosofia a la Universitat de Barcelona i a la Freie Universität de Berlin. I afegeix que actualment porta una vida de simplicitat voluntària en un poble del Montseny.

Permagel

 

Eva Baltasar ha escrit sobretot poemaris i enguany ha publicat la seva primera novel·la. A la pàgina de Viquipèdia hi trobem la següent relació:

 

Novel·la

Permagel. Barcelona: Club Editor, 2018

Poesia

Laia. Barcelona: Columna, 2008

Atàviques feres. Valls: Cossetània Edicions, 2009

Reclam. Lleida: Institut d’Estudis Ilerdencs, 2010

Dotze treballs. Lleida: Pagès, 2011

Medi aquàtic. Lleida: Pagès, 2011

Poemes d’una embarassada. Lleida: Pagès, 2012

Vida limitada. Manacor: Món de Llibres, 2013

Animals d’hivern. Barcelona: Edicions 62, 2016

Neutre. Alzira: Bromera, 2017

Invertida. Palma: Lleonard Muntaner, 2017

 

I també la següent relació de  premis:

2008 Premi Miquel de Palol de poesia per l’obra Laia

2008 Premi Ramon Comas i Maduell de poesia per l’obra Atàviques feres

2010 Premi Benet Ribas de poesia, Premis Recull, per l’obra Dotze treballs

2010 Premi Les Talúries de poesia per l’obra Reclam

2010 Premi Màrius Torres de poesia per l’obra Medi aquàtic

2011 Premi Jordi Pàmias de poesia per l’obra Poemes d’una embarassada

2013 Premi Miquel Àngel Riera de poesia per l’obra Vida limitada

2015 Premi Gabriel Ferrater de poesia per l’obra Animals d’hivern

2016 Premi Mallorca de Creació Literària modalitat de poesia per l’obra Invertida

2016 Premi Ibn Jafadja de poesia per l’obra Neutre

2018 Premi Llibreter de narrativa per l’obra Permagel

2018 Premi L’Illa dels Llibres per l’obra Permagel

Permagel Eva Baltasar

PERMAGEL, Club Editor – 187 pàgines

 

Eva Baltasar ha escollit la paraula Permagel per titular el llibre“Permagel és aquella part de la terra que no es desglaça mai” diu a la contraportada del llibre. I les persones, la protagonista del llibre, segons Eva Baltasar, també té un permagel que l’aïlla, la protegeix, la defensa de les inclemències emocionals, sense poder evitar que a vegades alguna cosa hi penetri.

Eva Baltasar Permagel

Eva Baltasar fa parlar en primera persona una noia lesbiana amb tendències suïcides, i ens explica les seves relacions amb la família, sobretot amb la mare, la germana i les nebodes, amb les seves amants i amb la vida en general. Tot i que sobte, també agrada que descrigui amb un detall inesperat les carícies i les sensacions de les diverses relacions lèsbiques, ja que en parlar-ne les normalitza i les despulla del tabú.

Eva Baltasar Permagel

Aquí hi veurem la vida d’una llicenciada universitària que treballa en oficis extravagants, com ara d’au-pair a Escòcia, o de llogatera d’habitacions d’un pis que li han deixat. Ella ens manifesta que no és amant del treball i que allò que més li agrada és llegir, sobretot estirada al sofà de casa seva.

Eva Baltasar Permagel

Un domini excepcional de l’idioma, de paraules, d’expressions i sobretot de definicions per expressar sentiments o estats d’ànim. Definicions que fan somriure i sobretot que fan pensar. Al meu parer, allò que la fa excepcional és la capacitat d’inventar maneres de mostrar imatges, afirmacions que mai ningú havia fet, explicacions autènticament inèdites que fan de la lectura un goig, un passeig meravellós.

Confesso, i ho explico per si algun lector s’hi troba, que al segon capítol vaig estar a punt d’abandonar la lectura. Sort que no ho vaig fer perquè de seguida me’n vaig enamorar fins al punt de pensar que era un dels millors llibres que he llegit des de fa temps. Si no el millor.

Aleix Font – 28 de novembre de 2018

  &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

 

BOULDER

d’Eva Baltasar

Club Editor

145 pàgines

Boulder

Quan he començat a llegir Boulder, d’Eva Baltasar, he pensat aterrit “Que poc que em durarà”. Com a introducció diré que Boulder sembla que fa menció a unes roques solitàries que estan al mig del mar i que els pilots coneixen bé per esquivar-les. També copio la frase, com a dedicatòria, que inicia el llibre: el seu amor és cosa solitària, de Carson Mccullers, a La balada del cafè trist.

Eva Baltasar

La protagonista és una dona que estima la independència i la solitud, diu “No suporto els ramats” i això la porta a fer de cuinera d’un buc que viatja per la costa xilena amb episodis de mar feréstega que mareja als passatgers “No sé perquè no es moren”. Però a la vegada necessita satisfer el seu desig “Em moro per obrir i tancar una porta, arrossegar amb la boca una altra boca al llit, llescar el desig”, i això la porta a lligar la seva vida amb la de la Samsa, una deessa nòrdica que l’ha captivat. Només que de sobte, a la Samsa li ve el desig de ser mare mentre que a ella hi veu l’abisme “La Samsa en canvi resplendeix. Sembla que generi llum, que li neixi d’un nucli actiu i poderós com el que encén els calamars. La miro i rejoveneix….”

Boulder

El llibre també parla de la relació de parella, del xoc de voluntats, de finalitats, d’allò que omple la vida a una o a l’altre. Mentre ella enyora les hores mortes al vaixell “Fumo més que mai, però fumar sola de nit també és una manera d’alimentar l’encanteri” la Samsa s’ha vestit de mare i tot és en aquesta intenció. I al final la vida és com l’aigua del riu, que sempre s’acaba acomodant als revolts i a la llera. Sense que això sigui sinònim de renúncies ni de conversions. També, és clar, l’intent d’espigolar a fora allò que ja no tens a casa, i la comparació sovint decebedora. La necessitat també d’  “Embellir una mica el dia. Donar-li alguna cosa meva que el faci despuntar”.

Boulder

L’Eva Baltasar no sap escriure sense fer un bon llibre. La descripció dels sentiments és una feina molt difícil, però ella en domina la tècnica i sempre troba la manera de dir allò que vol dir, allò que jo també voldria dir si algun dia n’arribés a saber tant.

 

Aleix Font – 19 de setembre de 2020

Related posts


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/38/d618625600/htdocs/clickandbuilds/AleixColonia/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Comment