EVA BALTASAR I SARDÀ

eva-baltasar

EVA BALTASAR I SARDÀ

A la Viquipèdia ens informa que Eva Baltasar va néixer a Barcelona el 26 d’agost de 1978, que és una poeta i escriptora catalana, que és llicenciada en Pedagogia a la Universitat de Barcelona, que ha estudiat Filosofia a la Universitat de Barcelona i a la Freie Universität de Berlin. I afegeix que actualment porta una vida de simplicitat voluntària en un poble del Montseny.

Permagel

 

Eva Baltasar ha escrit sobretot poemaris i enguany ha publicat la seva primera novel·la. A la pàgina de Viquipèdia hi trobem la següent relació:

 

Novel·la

Permagel. Barcelona: Club Editor, 2018

Poesia

Laia. Barcelona: Columna, 2008

Atàviques feres. Valls: Cossetània Edicions, 2009

Reclam. Lleida: Institut d’Estudis Ilerdencs, 2010

Dotze treballs. Lleida: Pagès, 2011

Medi aquàtic. Lleida: Pagès, 2011

Poemes d’una embarassada. Lleida: Pagès, 2012

Vida limitada. Manacor: Món de Llibres, 2013

Animals d’hivern. Barcelona: Edicions 62, 2016

Neutre. Alzira: Bromera, 2017

Invertida. Palma: Lleonard Muntaner, 2017

 

I també la següent relació de  premis:

2008 Premi Miquel de Palol de poesia per l’obra Laia

2008 Premi Ramon Comas i Maduell de poesia per l’obra Atàviques feres

2010 Premi Benet Ribas de poesia, Premis Recull, per l’obra Dotze treballs

2010 Premi Les Talúries de poesia per l’obra Reclam

2010 Premi Màrius Torres de poesia per l’obra Medi aquàtic

2011 Premi Jordi Pàmias de poesia per l’obra Poemes d’una embarassada

2013 Premi Miquel Àngel Riera de poesia per l’obra Vida limitada

2015 Premi Gabriel Ferrater de poesia per l’obra Animals d’hivern

2016 Premi Mallorca de Creació Literària modalitat de poesia per l’obra Invertida

2016 Premi Ibn Jafadja de poesia per l’obra Neutre

2018 Premi Llibreter de narrativa per l’obra Permagel

2018 Premi L’Illa dels Llibres per l’obra Permagel

Permagel Eva Baltasar

PERMAGEL, Club Editor – 187 pàgines

 

Eva Baltasar ha escollit la paraula Permagel per titular el llibre“Permagel és aquella part de la terra que no es desglaça mai” diu a la contraportada del llibre. I les persones, la protagonista del llibre, segons Eva Baltasar, també té un permagel que l’aïlla, la protegeix, la defensa de les inclemències emocionals, sense poder evitar que a vegades alguna cosa hi penetri.

Eva Baltasar Permagel

Eva Baltasar fa parlar en primera persona una noia lesbiana amb tendències suïcides, i ens explica les seves relacions amb la família, sobretot amb la mare, la germana i les nebodes, amb les seves amants i amb la vida en general. Tot i que sobte, també agrada que descrigui amb un detall inesperat les carícies i les sensacions de les diverses relacions lèsbiques, ja que en parlar-ne les normalitza i les despulla del tabú.

Eva Baltasar Permagel

Aquí hi veurem la vida d’una llicenciada universitària que treballa en oficis extravagants, com ara d’au-pair a Escòcia, o de llogatera d’habitacions d’un pis que li han deixat. Ella ens manifesta que no és amant del treball i que allò que més li agrada és llegir, sobretot estirada al sofà de casa seva.

Eva Baltasar Permagel

Un domini excepcional de l’idioma, de paraules, d’expressions i sobretot de definicions per expressar sentiments o estats d’ànim. Definicions que fan somriure i sobretot que fan pensar. Al meu parer, allò que la fa excepcional és la capacitat d’inventar maneres de mostrar imatges, afirmacions que mai ningú havia fet, explicacions autènticament inèdites que fan de la lectura un goig, un passeig meravellós.

Confesso, i ho explico per si algun lector s’hi troba, que al segon capítol vaig estar a punt d’abandonar la lectura. Sort que no ho vaig fer perquè de seguida me’n vaig enamorar fins al punt de pensar que era un dels millors llibres que he llegit des de fa temps. Si no el millor.

Aleix Font

28 de novembre de 2018

Related posts


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/38/d618625600/htdocs/clickandbuilds/AleixColonia/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Comment