EVA BALTASAR – BOULDER

Eva_Baltasar_Boulder

Boulder d’Eva Baltasar

Club Editor

145 pàgines

Quan he començat a llegir Boulder, d’Eva Baltasar, he pensat aterrit “Que poc que em durarà”. Com a introducció diré que Boulder sembla que fa menció a unes roques solitàries que estan al mig del mar i que els pilots coneixen bé per esquivar-les. També copio la frase, com a dedicatòria, que inicia el llibre: el seu amor és cosa solitària, de Carson Mccullers, a La balada del cafè trist.

Eva Baltasar
Contraportada del llibre Boulder d’ Eva Baltasar

La protagonista és una dona que estima la independència i la solitud, diu “No suporto els ramats” i això la porta a fer de cuinera d’un buc que viatja per la costa xilena amb episodis de mar feréstega que mareja als passatgers (“No sé perquè no es moren”). Però a la vegada necessita satisfer el seu desig “Em moro per obrir i tancar una porta, arrossegar amb la boca una altra boca al llit, llescar el desig”, i això la porta a lligar la seva vida amb la de la Samsa, una deessa nòrdica que l’ha captivat. Només que de sobte, a la Samsa li ve el desig de ser mare mentre que a ella hi veu l’abisme “La Samsa en canvi resplendeix. Sembla que generi llum, que li neixi d’un nucli actiu i poderós com el que encén els calamars. La miro i rejoveneix….”

Boulder

El llibre d’Eva Baltasar també parla de la relació de parella, del xoc de voluntats, de finalitats, d’allò que omple la vida a una o a l’altre. Mentre ella enyora les hores mortes al vaixell (“Fumo més que mai, però fumar sola de nit també és una manera d’alimentar l’encanteri”) la Samsa s’ha vestit de mare i tot és en aquesta intenció. Al final la vida és com l’aigua del riu, que sempre s’acaba acomodant als revolts i a la llera. Sense que això sigui sinònim de renúncies ni de conversions. També, és clar, l’intent d’espigolar a fora allò que ja no tens a casa, i la comparació és sovint decebedora. La necessitat també d’  “Embellir una mica el dia. Donar-li alguna cosa meva que el faci despuntar”.

Boulder Eva Baltasar
Interior del llibre Boulder d’ Eva Baltasar

L’Eva Baltasar no sap escriure sense fer un bon llibre. La descripció dels sentiments és una feina molt difícil, però ella en domina la tècnica i sempre troba la manera de dir allò que vol dir, allò que jo també voldria dir si algun dia n’arribés a saber tant.

Aleix Font – 19 de setembre de 2020

Et convido a mirar també la meva pàgina d’excursions

Related posts