CARLES PORTA, CRIMS
Editorial La Campana
196 pàgines
L’editorial La Campana ens explica que Crims amb Carles Porta torna a aquella manera tan particular de narrar les històries més fosques des de dins, fins al punt que el lector té la sensació que coneix personalment l’assassí, que li sent la veu, com ja vam poder presenciar a Tor: Tretze cases i tres morts. El 2017, els creadors de Crims van començar a col·laborar amb una secció al magazín de tarda Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio i, gràcies al seu èxit, al cap de poc el programa ja tenia un espai propi a la graella del cap de setmana. Ara, a més, s’ha adaptat a un format televisiu per a TV3.
En el llibre Crims, editat per La Campana, ens parla de set d’aquests episodis de Crims: La vídua negra, Coses que no s’han de guardar a la nevera, El crim de la guàrdia urbana, El crim de Bangkok, El crim del carrer Sant Ruf, El crim de can Morgat i La mort venia en camió, i si no fos que es tracta de fets reals podríem dir que cada un d’aquests és un conte apassionant, fins al punt que les quasi dues-centes pàgines del llibre te les llegeixes massa de pressa per el teu gust. Jo n’he tingut prou amb dos dies, i després m’ha sabut greu perquè feia dies que no llegia cap lectura amb tanta devoció.
Carles Porta sap explicar les històries d’una manera que manté tibant l’expectació i a vegades apunta detalls que no acaba de desvelar i t’avisa que més endavant ho explicarà. I parla amb uns i altres, i dóna la versió de policies i assassins, i fins i tot destil·la una ironia catalana per amanir els relats.
Viquipèdia ens diu que Carles Porta i Gaset va néixer a Vila-sana, Pla d’Urgell l’any 1963, que és un periodista, productor, director i escriptor català.
Com a periodista va fer els primers passos al diari lleidatà Segre. A Televisió de Catalunya va treballar com a enviat especial en conflictes com els de Bòsnia, Ruanda, Kosovo o el Pròxim Orient entre d’altres. Al mateix canal ha treballat també pels serveis informatius, al programa 30 minuts i ha dirigit el programa Efecte Mirall. La fama li arribà amb la publicació i èxit del llibre Tor: tretze cases i tres morts. El 2012 publica Fago. Si et diuen que el teu germà és un assassí amb La Campana.
Ha publicat El club dels perfectes (La Campana, 2010) –premi Pere Quart d’Humor i Sàtira– i Fago en català i castellà (La Campana 2012), que va rebre el premi Huertas Clavería. Més recentment ha escrit títols com L’amic president (La Campana, 2016), Li deien pare (Pòrtic/Península, 2016), premi Godó de Reporterisme i “El dia que vaig marxar” (Fanbooks 2016).
Al juny de 2018, l’àudio del seu llibre “Tor, tretze cases i tres morts” a Catalunya Ràdio va tenir més dos-centes vint mil reproduccions d’àudio a la carta des de la seva estrena.
L’èxit actual del programa “Crims”, (2019-2020) tant a Catalunya Ràdio com a TV3, ha tornat a posar de manifest l’acceptació i l’entusiasme de l’audiència per la manera pròxima d’explicar històries de Carles Porta. En cadascun dels casos reals de la versió televisiva de “Crims”, hi ha l’estil narratiu i el segell de Porta, que dirigeix, narra i introdueix els espectadors en els laberints de cada història. També ha publicat amb La Campana el llibre “Crims amb Carles Porta”