MARCEL FITÉ,
LA VERITABLE HISTÒRIA DEL LLIBRETER ASSASSÍ DE BARCELONA
Mirmanda – Edicions de 1984
217 pàgines
A la contraportada del llibre hi diu que Marcel Fité va néixer a Coll de Nargó el 1949, que és llicenciat en Filologia Catalana i catedràtic de Llengua i Literatura. Escriptor, lingüista i pedagog, és autor de diverses obres, entre les quals destaquen les novel·les El carrer dels Petons, Un seient a la llotja i Escacs d’amor i de mort (premi de novel·la Manuel Cerqueda Escaler 2016); el recull de contes Històries de vetllador (premi Les Talúries 1977); l’assaig Els enigmes de la llengua (premi d’assaig Sant Miquel d’Engolasters 2004); la novel·la juvenil El cim dels Espadats, i el recull de poemes El cançoner del rai. I després de llegir La veritable història del llibreter assassí de Barcelona he d’afirmar que he quedat gratament impressionat per l’escriptura, l’estil i la saviesa d’aquest autor. Capítols curts, històries breus que s’enllacen en la descripció de la història, anècdotes filològiques de l’etimologia d’algunes frases (justa la fusta, nou de trinca), i una nova versió d’aquest cas mundialment famós, i possiblement fals, ocorregut a la Barcelona del segle XIX.
Marcel Fité ens explica que en Jaume és fill d’un millors sastres de Barcelona i que tot li hauria vingut de cara per acabar sent mestre de l’ofici de la família si no fos que tenia un problema insalvable: un problema de naixement li impedia la mobilitat d’un braç. El seu pare, amb la millor intenció que tingués la vida solucionada el va col·locar, amb la influència de l’oncle del Jaume, al convent franciscà de la Rambla de Barcelona per cursar l’ofici religiós, i tot semblava assegurat si no fos que… per culpa d’uns toros mansos es van cremar els convents de Barcelona. Tot i així es va ajuntar amb un antic monjo de Poblet molt amant dels llibres, però tampoc no va anar del tot bé perquè…
En fi, que si voleu saber el desenllaç d’aquesta història potser serà millor que llegiu el llibre, cosa que us aconsello perquè val la pena, entre d’altres coses perquè descobrireu facetes desconegudes d’aquesta popular llegenda de la Barcelona de fa dos segles. Aquesta llegenda en concret diu que a Barcelona hi havia un llibreter que s’estimava tan els llibres que després de vendre’n algun dels més preuats, assassinava el comprador per poder recuperar el llibre. Aquest cas va donar la volta al món i surt en molts llibres i novel·les posteriors del nostre país. Però sembla ser que on no hi surt és als diaris de successos de la Barcelona coètania ni a les actes judicials d’aquells temps. Curiós, molt curiós. Si llegiu el llibre us n’anireu fent una idea ferma del que en realitat va succeir.
Aleix Font. 9 de juny de 2020.