BORJA BAGUNYÀ I COSTES

Borja-Baguñà-ELS-ANGLES-MORTS

 

Borja-Baguñà
Fotografia de Borja Bagunyà a l’interior del llibre

ELS ANGLES MORTS

DE BORJA BAGUNYÀ

Edicions del Periscopi

491 pàgines

 

Els angles morts són aquells punts  (de l’automòbil)  invisibles a l’observador (al conductor) (faig menció als automòbils perquè veig en alguns camions l’advertència d’aquesta frase: Angles morts)

Va d’un professor universitari, més aviat mediocre, incapaç d’escriure l’article que necessita publicar, i que rebutja les conveniències socials establertes a la Universitat i segurament a tota la societat en general. Necessita tenir una idea per escriure aquest article que l’ajudi a destacar davant els ulls dels companys de professió, per justificar la seva categoria i si pot ser augmentar-la, però no hi ha manera, tot es torna espès, boirós i mediocre, fins que un dia té l’epifania, i encara és pitjor, perquè topa amb el mur de la incomprensió, les enveges, i la manca d’influències.

Ell, Antoni Morella,  casat amb una obstetra brillant, Sònia (Sesé) que té l’hàbit de contradir-lo en qualsevol controvèrsia i, a més, sempre en surt guanyadora, sigui per argumentació o per obstinació. Una metgessa que s’encaparra en un descobriment sorprenent que la durà al caire de la bogeria i que podria significar la baula d’evolució contemporània de la raça humana.

Borja-Bagunyà-Els-angles-morts
Interior del llibre de Borja Bagunyà

Borja Bagunyà ha escrit un gran llibre (o potser un llibre gran), vull dir un llibre immens, o sigui, de moltes pàgines i moltes paraules en el què, als despistats, ens costa orientar-nos i encara més, ens costa molt de llegir ni que sigui dues pàgines. Hi ha moments en els que et proposes treballar i et dius “avui hi faré una bona mossegada”. Però quan tot just has llegit dues pàgines, penses que ja no pots més i que hauries de descansar. Llavors fas càlculs i te n’adones que per a arribar a les quatre-centes noranta-una pàgines que té el llibre necessitaries quasi dos-cents cinquanta dies, i et preguntes si realment s’ho val. Quasi un any de la teva vida per arribar al final i preguntar-te:  “I total per a què?”, perquè la veritat és que quan vas cremant etapes et sent perdut i no saps exactament cap on va el relat. Vet aquí el problema: de què va aquesta història? D’escalafons universitaris? De l’angoixa del personal docent per publicar algun article a les revistes de prestigi? De descobriments obstetrícs? D’enfigament davant del nebot per part d’aquells que han renunciat a tenir fills? De fascinació per la joventut? Del temps que passa? O de tot plegat a l’hora. Jo, la veritat, no ho sé.

Borja-Bagunyà-Els-angles-morts
Currículum reduït de Borja Bagunyà

Reconec, sincerament, que Borja Bagunyà és un artista en el sentit de trencador, innovador, d’explorador de noves vies. Qui, si no un artista, seria capaç d’escriure tantes paraules i posar-les dins d’un llibre? És savi de paraules i de frases, i en tanta ostentació t’hi pots  extraviar. N’ha fet un llibre d’idees fractals on cada argumentació es va omplint d’altres comentaris i aquests n’aporten d’altres fins a omplir una immensitat de pàgines, en les que és fàcil perdre la idea original. Confesso que he notat  que si et saltes un tros d’una pàgina o una pàgina sencera, no passa res, pots enganxar-te al tren d’una idea que passi per allà i tot segueix exactament igual, sense que notis a faltar res (ni se t’arrugui el melic).

Borja-Baguñà
Solapa del llibre de Borja Bagunya

Mentre llegia les lloances dels crítics periodístics  m’ha vingut al cap aquell monòleg de Capri als assistents als cinemes d’Art i Assaig del seus temps. Aconsellava als desconcertats assistents al visionat de les pel·lícules que no s’acovardissin per la seva ignorància i que en cas que “els intel·ligents” els preguntessin què els havia semblat la pel·lícula, contestessin amb fermesa: “Moooooooolt!”, així, exageradament, amb convenciment, sense marge de dubte. D’aquesta manera els savis s’arronsarien i es retirarien discretament pensant que no podia ser que els hagués agradat tant.

Llavors, com que la crítica la faig per tu, estimat lector, i no per a ells, t’he de dir sincerament que aquest llibre no t’agradarà, perquè no és per a nosaltres, no és per al nostre nivell. Nosaltres som més de llibres d’aventures, de lladres i serenos, també de tant en tant alguns relats de color rosa, en fi, d’aquells que tenen un inici, un nus i un desenllaç. Cal ser conscients de les nostres limitacions i deixar aquestes demostracions de poder per a altres capacitats. Encara que tinc el dubte de si tots aquells crítics que lloen d’ofici als diaris se’ls han llegit els llibres dels que parlen. Podria ser que alguns escrivissin d’ofici, vull dir d’acord amb els apunts que altres (les editorials possiblement) els passen.

Borja-Baguñà-Els-angles-morts
Crítiques periodístiques al llibre de Borja Bagunyà

Fa tant de temps que no llegeixo una mala crítica periodística que ja les he deixat de llegir assíduament, tal com havia fet fa anys. Ara, quan llegeixo alguna autoritat d’aquestes que cobren per opinar a favor del que paga, em va a la imatge les valoracions que feien les folklòriques franquistes quan valoraven les pròpies actuacions.

I dit això (suposo que enteneu la meva queixa en base a la meva poca capacitat intel·lectual) transcric el que en diu Viquipèdia: Borja Bagunyà i Costes (Barcelona, 1982) és un escriptor català, fundador i director de l’Escola Bloom. També és l’editor de la revista Carn de Cap.

Tot i que va començar les carreres de Medicina i de Comunicació Audiovisual, és llicenciat i Doctor en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada (2015) per la Universitat de Barcelona. Se’l considera la punta de llança de la literatura catalana i la seva obra ha merescut diversos elogis de la crítica.

Borja Bagunyà ha publicat cinc llibres i ha obtingut nombrosos reconeixements literaris. El seu llibre de relats Defensa pròpia (Proa) va ser guardonat amb el Premi Mercè Rodoreda i amb el Qwerty com a Autor Revelació. És un autor que ha sabut construir un món propi, de múltiple i diversa temàtica i que és capaç de submergir-se en mons completament dispars amb la mateixa habilitat. La seva obra implica, tot sovint, l’exigència que el lector elabori, és a dir, demana la participació activa del lector en el procés d’interpretació de l’obra.

El mes de juny de 2011 publicà Plantes d’interior, sota el segell de l’editorial Empúries.

A principis del 2021 publica la seva primera novel·la, Els angles morts, a Edicions del Periscopi, protagonitzada per en Morella, un professor universitari mediocre, la seva dona, la Sesé, una ginecòloga que viu una experiència impactant la Nit de Nadal, i l’Olof, l’ultranebot, que arriba a Barcelona per passar-hi un temps. La novel·la ha estat aclamada unànimement pel públic i la crítica.

Aleix Font, 28 d’octubre de 2021

Related posts