COLÒNIA GÜELL – EL MERCAT DELS PAGESOS

colònia güelll mercat pagesos

COLÒNIA GÜELL – EL MERCAT DELS PAGESOS

colònia güelll mercat pagesos
El mercat al mig dels plataners

 

A la  Colònia Güell cada dissabte s’hi munta un mercat on els pagesos locals poden vendre directament els productes dels seus camps, és allò que ara se’n diu “mercat de proximitat”. Habitualment hi ha cinc parades i, esporàdicament n’hi poden haver dues o tres més: productes de l’horta, embotits, formatges i vi del país.

Colònia Güell : El Camet

colònia güelll mercat pagesos

El Mercat de Pagesos de la Colònia Güell té èxit. Una clientela fidel s’hi convoca cada setmana i a part de comprar n’hi ha que fan petar la xerrada i es posen al dia de les darreres  notícies (el tema d’actualitat és el Referèndum d’autodeterminació del proper dia u d’octubre i les salvatjades que el govern espanyol fa per evitar-lo). També s’hi poden explicar acudits o, si ho prefereixen, les darreres xafarderies del poble.

colònia güelll mercat pagesos

El Mercat de Pagesos de la Colònia Güell està emplaçat al mig d’una arbreda de plataners que els veïns anomenem “el Camet”, que vol dir “el campet” perquè antigament hi havia hagut un hort de la masia de can Soler de la Torre, on la família Güell hi tenien la residència quan venien de visita a la Colònia Güell. Ells no venien a comprar al Mercat dels Pagesos perquè en aquells temps encara no existia, però igualment tenien  productes de proximitat mercès a aquest hort. Aquests plataners fan una ombra agradable als mesos d’estiu i tenen el detall de desfer-se de les fulles a l’hivern per a deixar passar el sol.

colònia güelll mercat pagesos
Colònia Güell. Productes de quilòmetre zero

Tothom sap que els productes bons acostumen a ser cars. Així doncs, si voleu productes de primera qualitat, no ho dubteu, venia a la Colònia Güell a comprar al Mercat dels Pagesos i en marxareu totalment satisfets. Un dia en parlava amb un entès i em va aclarir que aquests mercats de proximitat no estan pensats per a obtenir productes a menys preu, sinó que la finalitat del mercat és poder comprar productes al mateix preu (o una mica més cars) que als grans supermercats, però amb la garantia que són productes de primera mà, que no han passat per intermediaris i que, moltes vegades, no han estat a les cambres frigorífiques.

Colònia Güell : Enguany els plataners estan molt esclarissats

colònia güelll mercat pagesos

Jo, la veritat, no hi entenc en aquests temes de macroeconomia (de fet, com més va més n’estic convençut, no hi entenc de res) li vaig objectar, amb la boca petita tots s’ha de dir, que si a ells, els intermediaris els compren els préssecs, per exemple, a vuitanta cèntims i als supermercats els venen a un euro amb vuitanta, com pot ser que sense intermediaris ens els venguin a dos euros? Però l’entès em va convèncer de seguida: “no has de mirar el preu, has de mirar la qualitat”. I tenia raó, no cal dir-ho. Altrament, el Mercat dels Pagesos de la Colònia Güell no és més car, ni més barat que els altres mercats de pagesos de la comarca.

colònia güelll mercat pagesos

És un fet indiscutible que qualsevol cosa comprada al carrer sempre serà millor que les comprem al supermercat. Jo no em canso mai de comprar, per exemple, secallones a qualsevol parada d’algun poble que hi hagi mercat al carrer. O un paraigües a alguna parada de “mercadillo”. O una coca de Perafita als firaires del mercat de Vic. Ja ho sé que a la botiga ho trobaria millor de preu, però…. no és el mateix. L’encís de mirar i remirar, de passejar per les parades a l’aire lliure, aquella il·lusió de descobrir una muntanya de pomes que segons el venedor són acabades de collir a la plana de Lleida. Fins i tot penso que si em trobés un lloc on m’oferissin els préssecs a vuitanta cèntims no sé pas si en compraria, pensaria que vés a saber d’on els han tret.

Aleix Font

Dissabte, 16 de setembre de 2017

Visita altres llocs d’Aleix Font:

excursionsapeu.com

parlemdeteatre.com

Related posts