LA MUNTANYA DEL TRESOR
Columna
258 pàgines (24 x 15)
Martí Gironell és es escriptor conegut per la majoria de catalans, sigui per la seva participació a TV3 com pels diferents llibres de temàtica històrica que ha publicat: El primer heroi, El pont dels jueus, La venjança del bandoler, L’arqueòleg o El fabricant de records. En el llibre d’avui, Martí Gironell també s’inspira en un episodi històrica centrat a la muntanya de Montserrat, concretament en el fet de la pugna dels revolucionaris espanyols contra l’església catòlica durant la guerra del Franco.
Com en altres llibres de Martí Gironell, pren un episodi concret de casa nostra i es documenta abastament, de manera que enmig de personatges reals, protagonistes cabdals dels fets hi situa una història de ficció (que podria ser perfectament real) que donarà realisme al relat.
A continuació transcric exactament allò que hi diu a la contraportada del llibre, la sinopsi d’aquesta història que acaba (això sí que tots ho coneixem) amb la nefasta victòria de les forces feixistes contra el poble de Catalunya.
Quan esclata la Guerra Civil el juliol del 1936, el jove orfe Benet Nomdedéu, de només onze anys, es queda a l’escolania de Montserrat mentre els altres monjos i escolanets abandonen la muntanya. Sense un altre lloc on anar, en Benet és acollit per Carles Gerhard, el cornissari de Montserrat, i la seva família. L’abadia es transforma en hospital, impremta, centre cultural i lloc de refugi per ordre del govern de la Generalitat de Catalunya.
A mesura que la guerra avança, en Benet es converteix en testimoni de nombroses històries dins l’abadia: des de les activitats del doctor Josep Trueta i del poeta soldat Manuel Altolaguirre fins als moviments secrets de fra Areso. A través dels seus ulls, assistim al pas de figures rellevants com el president Lluís Companys, l’artista Bella Dorita i el tenor Emili Vendrell.
Amb l’ajuda de fra Cervera, el monjo més veterà, en Benet comença a entendre els esdeveniments que l’envolten, al mateix temps que es desplega la seva pròpia història de creixement, aventures, amors i descobriments.
La muntanya del tresor, de Martí Gironell, ens apropa a un capítol poc conegut però vital de la nostra història i ens mostra com Montserrat va esdevenir un refugi providencial per a la supervivència d’un dels símbols més estimats de Catalunya.
El llibre d’avui és recomanable, sobretot, perquè els catalans desconeixedors de la pròpia història (o sigui, la immensa majoria de la població de Catalunya) puguin copsar allò que va passar a Montserrat en els anys convulsos del trenta-sis fins al trenta-nou del segle passat.
Aleix Font, 26 de novembre de 2024.