MANUEL DE PEDROLO – Joc brut

Manuel_de_Pedrolo

L’0mbra del crim – JOC BRUT

La butxaca

136 pàgines

Joc Brut és un dels llibres de Manuel de Pedrolo integrats en aquest recull titulat L’ombra del crim i que consta de Doble o res, L’inspector fa tard i Joc brut.

Si no hagués estat per les seves cames…. escriu Manuel de Pedrolo

Manuel de Pedrolo comença aquesta novel·la amb aquestes paraules: Si no hagués estat per les seves cames no hauria passat res. Xavier, un pobre empleat d’una empresa de publicitat, que viu amb la seva mare en una casa miserable, coneix en l’autobús una noia exuberant, la més bonica que no ha vist mai. Enceta un diàleg que ella sembla defugir però sense massa convicció. De mica en mica s’enamora i pensa que ella també s’hi sent atreta. Ella es diu Juna (abreviació de Justina) i és neboda d’una personatge un pèl sinistre que viu d’administrar l’herència que la seva dona, tia de Juna, li va deixar en usdefruit mentre fos viu, després passaria a la Juna. Mentrestant, ell, el coronel Virós, viu de deixar diners als pobres amb un interès d’usurer. Sembla ser que l’únic obstacle perquè Xavier i Juna puguin formalitzar una relació que els dugui al casament és aquest militar retirat i invàlid per ferides de guerra. La possibilitat que tingui una mort prematura hi és, però serà capaç Xavier d’accedir a la proposta de Juna? Ell s’excusa en fortes objeccions de caire moral, però no podem obviar la força de l’instint.

La policia investiga

En aquesta història hi passen coses previsibles i unes altres que no ho són tant. Hi ha girs inesperats i sorprenents, però tots dins d’una lògica aclaparadora. D’aquests tres llibres de Manuel de Pedrolo que conformen la trilogia de L’ombra del crim, aquest és el que més m’ha agradat.

Aleix Font, 14 de març de 2022

Related posts