LLUCIA RAMIS – LES POSSESSIONS

Llucia-Ramis

 

Llibres Anagrama

233 pàgines

Llucia-Ramis
Contraportada del llibre

Llucia Ramis i Laloux neix a Palma el 23 d’abril de 1977 (Diada de Sant Jordi…) és periodista i escriptora. Llicenciada en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona, Treballa a La Vanguardia, col·labora  a Catalunya Ràdio i a RAC 1. Ha escrit

A la contraportada del llibre hi diu que és autora de Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys EL 2008, Egosurfing el 2010,  Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes el 2013, Les possessions que va obtenir el Premi Anagrama de novel·la en català el 2018.

LLUCIA RAMIS

Llucia-Ramis-les-possessions

En el llibre Les possessions, Llucia Ramis ens relata la vida d’una noia, periodista com ella, que parla en primera persona sobre un fet que va determinar la vida  de la seva família i també la seva memòria infantil i juvenil. Comença el llibre amb la notícia que estan retransmeten a la televisió després d’informar de l’acabament de la guerra de l’Iraq. Diuen “aquest matí, l’empresari Benito Vasconcelos ha mort la dona i el fill de setze anys al seu xalet de La Moraleja, i després s’ha suïcidat”. Aquest Banito Vasconcelos era soci del seu avi i la fallida de l’empresa tindrà repercussions en el patrimoni familiar. Ara la protagonista ens parlarà dels seus amors, de la seva família, sobretot del seu pare que ha emprès en solitari la defensa dels valors ecològics a la malmesa illa de Mallorca, i s’hi implicarà de tal manera que es trastocarà mentalment fins al punt que totes les seves relacions li giraran l’esquena.

Llucia-Ramis-Les-Possessions
Currículum a la solapa interior del llibre

És un llibre dens i apassionant on la vida s’imposa malgrat els daltabaixos sentimentals i econòmics, i fins i tot els comportaments còmics provocats per l’obsessió tenen el rerefons del drama que comporten: El teu pare s’ha tornat boig, té comportaments estranys. I quan veu que ha llogat dos negres, n’Aminata i n’Ousinane que entrevisten i graven tota la seva vida, se n’adona que alguna cosa greu està passant (no patiu que no estic desvetllant res decisiu). Utilitza un català falcat de girs mallorquins que no dificulten gens la lectura, potser tan sols de tant en tant els ulls s’aturen en la seva cursa lineal per la lectura al trobar alguna paraula com ara idó o almanco. Però ho hem de confessar, el mallorquí és un català preciós, com el valencià, potser més enriquit que el que fem servir al Baix Llobregat.

Les-Possessions
Sinopsi de la novel·la a la contraportada

Ho dic sense saber-ho, però és possible que Llucia Ramis s’apuntali en la seva vida familiar per escriure alguns dels seus llibres. En aquest, la protagonista és periodista i té uns avis belgues i també té els seus records a l’illa de Mallorca. En la novel·la  Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes també centra l’acció a l’illa balear. D’altra banda, què hi ha millor de reflectir la teva essència, els coneixements més apamats, perquè resplendeixi allò que escrius.

 

Aleix Font – 14 novembre 2020

Related posts