EVA M. GARRIGOSA SOLA

Eva M. Garrigosa

EVA M. GARRIGOSA SOLA

L’ABOCADOR

Premi Literari Delta

155 pàgines

Sinopsi del llibre l’Abocador, d’ Eva M. Garrigosa

L’abocador és un llibre escrit per Eva Maria Garrigosa guanyador dels Premis Delta 2021-2022 i que consta de tres relats que tenen en comú diverses coses principals: que estan protagonitzades per una dona (diferent en cadascun), que estan frenèticament angoixades, que són conscients de la mirada de l’entorn que també pesa, que en algun moment, efímer, tenen contacte amb l’abocador (el femer) immens proper a on viuen, i que en cadascun s’hi apunta una espurna d’esperança. També hi ha altres punts de connexió, com per exemple que en algun moment, sobretot a les acaballes de cada relat, tenen un lleu contacte entre elles tres, o que el causant de l’opresió és un home. I sobretot hauria d’afegir, que tots tres estan escrits en una prosa genial. Cada relat duu per títol el nom de la protagonista. El primer es titula L’Empar, el segon La Pili i el tercer L’Agnès.

Currículum d’ Eva M. Garrigosa a la solapa del llibre L’Abocador

En el primer, Eva Maria Garrigosa ens parla de les angoixes d’una dona gran, no vella, però aparenta ser més gran del que li pertocaria en el seu cicle vital. Sense que el seu home fos cap joia vivien en una placidesa conformada pel costum, fins que ell va tenir un accident que el va deixar amb una invalidesa cerebral, fins al punt que ell la crida “mama” a cada instant. Natturalment, la situació és un turment, però tot i així ella refusa els consells d’ingressar-lo en una residència.

Capçalera del llibre d’ Eva M. Garrigosa

Al segon, l’opressió li ve d’un fill nascut no fa gaire i un marit que està perdent el seny i no l’ajuda per a res, ans al contrari. Ella fa us de tota la fortalesa que creu que té fins al punt de veure’s superada. Quan l’angoixa és absoluta està sola, només compta amb la força de la seva determinació per tirar endavant el pes de la família.

Al tercer hi ha el patiment d’una noia tímida a la feina, envoltada d’un eixam d’homes misògins, implacables i cruels. Les amigues, ja se sap, tenen tendència a parlar només d’elles mateixes, i agraeixen la bona voluntat de la protagonista en escoltar-les pacientment.

En tots tres relats, Eva Maria Garrigosa hi ha sembrat un detall de salvavides on potser les tres dones s’hi podran aferrar per sortir-se’n. Qui ho sap.

Foto d’internet de l’autora de l’Abocador

A internet hi he trobat que Eva Maria Garrigosa ha viscut la major part de la seva vida a Viladecans i treballa com a professora en un institut de secundària de Cornellà de Llobregat. No hi diu res de si és el primer llibre, cosa que em fa intuir que així és, ni si s’esperen altres llibres seus. Personalment m’agradaria que així fos.

En aquest llibre de L’abocador he flairat una estranya sensació d’ocasió desaprofitada. Hi he trobat a faltar el suport d’un assessor, un agent literari (que potser si que el té) que l’impulsés al nivell d’una galàxia literària superior, una altra divisió, que ara en diuen. Perquè la qualitat que hi he notat em feien veure grans novel·les i que el seu nom figurés entre les de la llista de la propera festa de Sant Jordi.

Aleix Font, 8 d’octubre de 2022.

Related posts