GASPAR HERNANDEZ – EL SILENCI

Premi Josep Pla 2009

Edicions Destino

216 pàgines

En aquest llibre, Gaspar Hernàndez ens relata el cas d’una japonesa a la que els metges han desnonat d’un càncer molt agressiu que només li donarà dos mesos de vida, Però aquesta noia japonesa no es rendeix i recorre a l’ajut de teràpies alternatives i molt especialment al poder guaridor de la paraula (en el llibre s’explica la demostració científica del canvi de polaritat de l’aigua després de sotmetre-la al poder de la paraula).

Sinopsi del llibre a la contraportada del llibre El Silenci de Gaspar Hernàndez

 Humiko, que així es diu aquesta noia, ja ve d’una estada anterior a un monestir zen i per tant està al cas de la transcendència de la personalitat i també de la força de les meditacions i les visualitzacions. En el llibre ens trobem en que ha demanat ajuda a un amic seu, locutor de ràdio amb una veu especial idònia pel que es pretén aconseguir.

Així doncs, l’amic disposarà de tota la nit per fer-nos un mostrari de les bondats de les diferents tècniques i pràctiques d’aquest món desconegut per la immensa part de la població occidental. Ens podrà explicar, per exemple, la potència de la ment quan sabem parlar-li de la manera adequada. Ens explica l’experiment realitzat per un eminent cirurgia que va operar a tres grups de persones que patien la mateixa dolença aplicant tècniques diferents, una de les quals consistia en adormir als pacients, fer el tall previ a l’operació i tornar-lo a cosir sense haver-hi fet res més, només perquè els pacients creguessin que els havien operat; en tots tres grups el resultat va ser el mateix, tots ells es van guarir en el mateix temps de convalescència. De fet, aquesta prova era la demostració de l’efecte placebo portat a extrems inexplicables.

Inici del llibre

De fet aquest llibre és una mena d’apologia de la medecina alternativa centrada sobretot en la força de la ment. Ens diu, i hem de creure que allò que hi dit és cert, que hi ha innombrables casos de curacions espontànies i inexplicables a ulls de la ciència actual. També ens diu que les visualitzacions són poderoses, tant que fins i tot els metges més erudits s’ho miren amb una certa por. El que no ens diu és per què si amb un curset, per exemple de tres o sis mesos, pots entrar en el món de les meditacions i visualitzacions que ens permetrien accedir a guariments miraculosos, com és que encara hi ha metges que estudien durant anys i panys, si a fi de comptes poden quedar en ridícul davant d’un xaman que en pocs dies anirà més enllà del que faran quimioteràpies o radioteràpies, costoses tant a l’economia nacional com en el patiment de tants pacients.

Gaspar Hernàndez en una foto d’internet

Resumint que el que s’hi diu a Viquipèdia,  Gaspar Hernàndez neix a Sant Esteve d’en Bas el 1971. És un escriptor, crític literari en diversos mitjans de comunicació i periodista català que actualment presenta i dirigeix el programa L’ofici de viure a Catalunya Ràdio. El 2009 va guanyar el Premi Josep Pla de narrativa amb la novel·la El silenci i el Premi Ciutat de Barcelona pel programa de ràdio “L’ofici de viure”.Cinc anys més tard publica una nova obra titulada La Terapeuta (2013).

Malgrat allò que he dit anteriorment, us aconsello que llegiu aquest llibre perquè crec que us agradarà tant com m’ha agradat a mi. És interessant i amè, i encara que no us ho pugui semblar, les pàgines passen més de pressa del què voldríeu.

Aleix Font. 5 de gener de 2023

Related posts