TEMPS DE SEGONA MÀ. La fi de l’home roig, d’Svetlana Aleksiévitx

aleix font colonia moscou

Kremlin de Moscou

aleix font colonia moscou

Ahir vaig acabar de llegir el llibre i encara estic commocionat. Té tan de pes, el llibre, tanta densitat… i diu unes coses.. que van de la bellesa més tendra a l’horror més brutal. Que poc que en saben de l’URSS, quin món tan  desconegut. Si avui fóssim als anys setanta ens dirien que tot és falç i que només és propaganda burgesa. Però avui això ja no val i tenim tot el dret a esgarrifar-nos.

Lenin

aleix colonia lenin

El llibre és un recull d’entrevistes a persones que han viscut a aquell immens país, persones que ens parlen de la seva vida passada i les seves expectatives de futur, dels seus somnis i les seves ruïnes, dels dos móns antagònics que han hagut d’acceptar.

Iossif Stalin

aleix font colonia

L’època soviètica marcada sobretot pel llarg període d’Stalin. L’heroi nacional que surt als diaris i als documentals de l’època, un nen que ha denunciat als seus pares perquè criticaven al dictador. Els milers i milers de denunciats enviats als camps de Sibèria, els gulags, on la brutalitat, la misèria i la gana insuportable eren la lògica conseqüència de ser enemics del poble. El jutge, primer esglaó de la història de brutalitats que els esperaven, els mostrava la denúncia, d’un veí bella persona, d’un familiar, d’un company de feina, amb els que haurien de conviure si tornaven del camp de presoners. Era habitual que els detinguts fossin el matrimoni, i si el fill tenia la sort de no anar amb ells i es quedava amb l’àvia, li esperaven uns anys de privacions i insults per ser fill d’uns enemics del poble i de la revolució. Alguns detinguts es suïcidaven, però la immensa majoria resistien aquelles atrocitats. I no us penseu que eren gent analfabeta acostumada a menjar herbes i abrigar-se amb qualsevol cosa, eren enginyers, mestres, professors de ballet, persones que abans de la detenció recitaven poesia “a l’estil de Maiakovski”, persones que en la seva majoria estimaven la revolució, admiraven Lenin i Stalin i consideraven la seva detenció com una conseqüència lògica i necessària de servei a la seva pàtria. Víctimes i botxins desitjaven el mateix, lluitaven pel mateix, estimaven el mateix, i per això no hi havia odi, no hi va haver revenja.

Mikhaïl Gorbatxov

aleix font colonia gorbatxov

I va arribar Gorbatxov (un dirigent que no s’emborratxava amb vodka) i va venir en Ieltsin. I el poble els va recolzar perquè havien de portar un socialisme millor. Però no va ser així. Tot es va esfondrar i es van obrir les portes al capitalisme més primari.

 

Borís Yeltsin

aleix font colonia Yeltsin

A les nits corrien ramats de llops amb pistoles pels carrers, i era habitual trobar un cadàver a la porta de casa, que s’hi estava dies sense que ningú el recollís. Perquè tot es feia per diners. Una vídua i la seva filla petita vivien de la minsa pensió de l’àvia. Quan aquesta es va morir es van quedar sense res. El metge no va voler signar el certificat de defunció perquè no li podien pagar el que demanava, i l’àvia es va quedar a casa dies i més dies. Finalment van arribar les màfies i els van donar diners per enterrar l’àvia, i les tractaven bé, els portaven menjar i també alguna roba nova. Fins que els van demanar la casa en pagament. Les van dur a una barraca miserable al mig del bosc, fred i gana i sense possibilitats de tornar, perquè ja no tenien casa on anar. Professors universitaris acomiadats que s’havien d’empassar la vergonya de treballar d’escombriaires o d’empleats d’una botiga de fruita. Científics tancats a casa vivint del que podia arreplegar la seva dona. Militars d’alta graduació retirats per les noves generacions de joves amb el cap rapat. Militars més joves treballant de guardaespatlles pels nous triomfadors.

Grozni

aleix font colonia grozni

I la guerra de l’Afganistan. I sobretot la de Txetxènia on l’exèrcit tenia carta blanca, impunitat per fer qualsevol cosa, robar, violar i matar. I sobretot acumular riquesa pel dia de la tornada. I després de la immensa salvatjada, els emprenedors més brillants organitzen viatges turístics per visitar els paisatges de la guerra i sobretot la gran capital derruïda, Grozni.

Moscou

aleix font colonia moscou

A empentes i garrotades els llops es van apropiar del gran país. No importaven els mitjans, només l’exhibició de la riquesa justificava el sentit de la vida. “Ara ja no es llegeix poesia a les cuines de les cases russes, ara es miren les botigues farcides de salsitxes que no podràs comprar”.

Vladimir Maiakovski

aleix font colonia maiakosvi

 

I s’hi parla de més coses, de l’amor, de l’heroisme de les generacions de la revolució i de la guerra, de la fraternitat, de la generositat, i de les noves generacions algunes de les quals tornen a llegir Marx i d’altres que no en volen ni sentir a parlar, i de l’ànima russa, de l’amor, de la tragèdia. No em sorprèn que l’autora fos guardonada amb el Premi Nobel de Literatura l’any passat.

Svetlana Aleksiévitx

aleix font colonia Svetlana Aleksiévitx

Un gran poble el poble rus. De l’esclavitud dels temps del Tsar a la revolució pel socialisme. Ara conviu amb la pitjor cara d’un capitalisme sense límits. Cal esperar que ben aviat retrobin l’estabilitat i l’esperança.

Primer mcdonal a rússia

aleix font colonia macdonad russia

Aleix Font.

19 de juny de 2016.

Visita altres llocs d’Aleix Font:

excursionsapeu.com

parlemdeteatre.com

Related posts

Leave a Comment