JORDI SIERRA – SÈRIE INSPECTOR MIQUEL MASCARELL

Inspector Miquel Mascarell

JORDI SIERRA I FABRA

 

A Viquipèdia hi diu que Jordi Sierra i Fabra va néixer a Barcelona el 26 de juliol de 1947 i que és un escriptor català. Continua dient que és un autor amb una obra ingent (gairebé 400 títols), que ha estat traduït a 25 idiomes, que ha venut milions d’exemplars dels seus llibres i que col·lecciona premis literaris: El 2007 va rebre el Premi Nacional de literatura infantil i juvenil atorgat pel Ministeri de Cultura espanyol per la seva novel·la Kafka y la muñeca viajera, i el 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi “pel conjunt de la seva obra en el camp de la literatura infantil i juvenil.

Els 3 primers casos de l’Inspector Miquel Mascarell

Jordi Sierra

He d’aclarir que he llegit un llibre, Els 3 primers casos de l’Inspector Miquel Mascarell, que en realitat  són tres llibres: Quatre dies de Gener, Set dies de Juliol i Cinc dies d’Octubre. Tots tres meravellosos en una barreja de la vida personal de l’inspector, un retrat de la Barcelona de la postguerra (encara que el primer retrati els dies de l’ensulsiada de la República) i d’uns casos policials ben encastats en el context d’aquells moments. Tu, lector, els pots llegir individualment o com ho he fet jo, en aquest llibre monumental que engloba els tres. Tria la manera que t’agradi més, però diria que et passarà el mateix que a mi, que quan n’acabis un ja tindràs ganes de continuar amb el següent.

Tal com passa amb aquestes sagues, el protagonista arrossega amb ell una sèrie de personatges que convé que el lector en conegui els miracles, perquè així sap si es tracta de bona gent, de personatges perillosos o de simples coneguts. En resum, que aquesta mena de literatura s’ha de llegir per ordre si vols apreciar-la millor.

Primer llibre de la saga de l’inspector Mascarell

Inspector Miquel Mascarell

Quatre dies de Gener  (de 1939)

El 23 de gener de 1939 Miquel Mascarell  és inspector de policia de la República. La guerra s’està acabant i tothom que té un mínim de significació amb els vençuts ja ha fugit de Barcelona per por a la revenja dels feixistes, però en Miquel Mascarell té la dona amb un càncer terminal i no la vol deixar sola. És per això que promet a la Reme, antiga prostituta detinguda diverses vegades pel Miquel Mascarell, que investigarà la desaparició de la seva filla, Mercedes Expósito, una noia, nena encara, molt bonica, que fa tres nits que no ve a dormir a casa. El més lògic és suposar que ha fugit amb algun soldat, però l’inspector, contra tota lògica en aquells moments d’un buit absolut d’autoritat, es pren la promesa al peu de la lletra i comença a estirar el fil d’un cabdell que el portarà a unes situacions que prefereixo no explicar.

Sèrie Inspector Miquel Mascarell
26 de gener de 1939 – Entrada de les tropes feixistes per la Diagonal de Barcelona (foto d’internet)

Jordi Sierra, amb el pretext d’una novel·la policíaca ens fa una descripció crua dels darrers dies de la República a Barcelona, la misèria, la gana, la por. Els feixistes des del 24 de gener que ja estan a l’altre costat del Llobregat, i l’entrada a Barcelona és imminent. En aquest context de desgovern, els burgesos que havien fugit durant els primers dies de la guerra,  els feixistes, els quintacolumnistes, tota aquella mena de gent que havien estat amagats, estan tornant a Barcelona, i a la ciutat hi regna la desmoralització més absoluta.

Tot i així la vida hi continua, tant les persones grans que han d’anar cada dia a les cues del menjar amb les cartilles de racionament, com la canalla que molt sovint s’han d’espavilar com poden per poder menjar. I a les cases hi fa fred, molt de fred en aquell hivern sense combustible. Ja s’han cremat les fustes de les cases, portes, taules, cadires, i l’últim recurs és dormir tota la família, o el que en queda de la família, ben junts al mateix llit.

Inspector Miquel Mascarell
Les tropes mores de Franco a Barcelona (foto d’internet)

 

Personatges principals en el primer llibre

 

Miquel Mascarell – Inspector de la policia republicana

Quimeta – Dona de Miquel Mascarell

Roger – Fill de Miquel i Quimeta (mor a la batalla de l’Ebre)

Reme – Prostituta ja gran. Mare de Mercedes Expósito, Merche

Patro Quintana – Amiga de Merche – germana gran de dues nenes Raquel i Maria

Ernest Niubó – industrial barcelonès enamorat de Patro. Fàbrica de conserves

Pascual Cortacans i Morell – Burgès, quintacolumnista, organitzador de festes nocturnes

Fernando – sicari de Pascual Cortacans

Jaume Cortacans – fill de Pascual. Coix de poliomelitis. Republicà. Contrari al seu pare. Enamorat de Patro.

 

Aleix Font, 27 d’abril de 2020

Segon llibre de la saga Miquel Mascarell

Miquel Mascarell Set dies de juliol

Set dies de juliol  (de 1947)

 

Ara Miquel Mascarell torna a Barcelona després de complir vuit anys i mig de condemna al Valle de los Caídos i es troba una ciutat grisa i trista. Busca una pensió on poder dormir i just arribar rep un sobre amb diners i una nota on li demana que investigui la mort d’una noia jove, la Cèlia Arteta, que segons sembla es va suïcidar llançant-se al metro. No cal dir l’immens desconcert que li provoca aquest encàrrec perquè ningú no sabia que tornava i ningú no sabia que s’havia hostatjat a aquesta pensió, però tot i així, sense diners i sense feina opta per provar. Al sobre,  a part del nom de la noia també hi ha el nom d’un bar freqüentat per prostitutes de categoria, i per allà començarà a preguntar. Però qui havia de contestar les preguntes d’un desconegut pobre i desarreglat? A vegades, i sobretot als llibres, les casualitats surten a trobar la bona gent, i l’inspector Mascarell és una bona persona. Sortint del bar es topa amb una antiga coneguda, la Patro Quintana, que ara exerceix la professió de les noies boniques que no tenen cap altre mitjà de guanyar-se la vida. De la mà de la Patro anirà transitant pels darrers dies de la Cèlia i descobrirà la impossibilitat que s’hagués suïcidat. Aquí hi ha marro: enveges, traïcions, interessos del gran capital i també desolació, misèria i lluita per la supervivència d’una generació vençuda. El final l’hauràs de llegir tu mateix, lector, però ja et deus suposar que si hi ha un tercer llibre d’aquesta saga voldrà dir que l’inspector Miquel Mascarell, d’una manera o altre se’n deu acabar sortint. I se’n surt d’una manera neta, d’aquell estil que fa que tinguis ganes de continuar amb el tercer llibre.

Personatges principals del segon llibre

 

Miquel Mascarell – Inspector de la policia republicana

Patro Quintana – Amiga de Miquel Mascarell

Nicanor Buendia – Pres amic de Miquel Cascarell al Valle de los Caídos

Senyora Rosa – Propietària pensió

Comissari Amador – Cap policia de Via Laietana – Feixista

Cèlia Arteta – Noia morta al metro

Marga Creixell – Amiga de Cèlia

Florencio Arteta – Pare de Cèlia

Àlvar Gomis – Industrial. Enamorat de Cèlia

Ricard Solana – Industrial – Enemic d’Àlvar – Casat amb Patrícia

Patrícia Amorós – Germana d’Helena – Casada Amb Ricard Solana

Helena Amorós – Germana de Patrícia – Casada amb Àlvar Gomis – Difunta

Rafael Casamajor – industrial feixista

José Maria i Bernardo – Sicaris de Rafael Casamajor

Jerònimo Mateo (Chinchilla) – Antic delinqüent detingut per Miquel. Ara negociant de vins

Merceditas – Secretària de Jerónimo

Aleix Font – 28 d’abril de 2020

Tercer llibre de la saga de l’inspector Mascarell

Cinc-dies-d'octubre

 

Cinc dies d’octubre (de 1948)

 

Ha passat un any, en Miquel Mascarell viu tranquil en una vida que mai hauria imaginat possible després de la desfeta de la República, i de sobte apareix en Benigno Sàez de Herèdia, un feixista de l’antiga escola, un home dolent entre els més dolents dels vencedors, i li demana, li suplica, que  l’ajudi a localitzar la sepultura del seu nebot  mort als primers dies de la guerra, assassinat per un anarquista, Bernat Juncosa, que el va enterrar a un lloc desconegut. La petició és desconcertant. De què li ve aquesta urgència després de tan de temps? Però Benigno argumenta una promesa al llit de mort de la seva germana, la mare del Pau, que vol que les despulles del seu fill reposin eternament al seu costat. Miquel Mascarell refusaria l’encàrrec però no ho pot fer, no es pot desobeir a gent tan poderosa com en Benigno Sàez, perquè les represàlies serien terribles i extenses, no només en la pròpia persona sinó també amb les persones que ell estima. I de seguida se n’adona que les coses no són tan clares com semblaven. En Pau no era de la corda de Benigno i per tant no és coherent que un anarquista l’assassinés, i si hagués sigut així, per què l’hauria d’enterrar? I si en Pau es viu? Caldrà remenar entre els records dels antics companys i amics que encara són vius i, també entre tots els que van tenir qualsevol mena de proximitat amb els fatídics dies de la mort de Pau Cabestany, i això el portarà a transitar pels carrers de la misèria, dels vençuts i fins i tot per un escamot de maquis que no han acceptat la victòria dels feixistes com a definitiva.

Personatges principals del tercer llibre

Miquel Mascarell – Inspector de la policia republicana

Patro Quintana – Amiga de Miquel Mascarell

Joaquima Sardà Antic cas que involucrava a Benigno Sàez, l’any 35

Benigno Sáez de Heredia – Feixista influent – Sàdic – mala persona

Pau Cabestany Sàez – nebot de Benigno – simpatitzant amb la República

Consuelo Sàez – difunta – Mare de Pau – germana de Benigno

Teresa Mateos Maldonado – antiga criada de la mare de Pau – Mare de Fermí

Fermí – Matias – Alejo –Pep  maquis

Elionor Miralles – Promesa de Pau, difunta

Margarida Miralles – Germana petita d’Elionor – Enamorada de Pau

Manel Molins – Amic de Pau

Ricard Capdevànol – Amic de Pau, difunt

Bernat Juncosa – Anarquista – Assassí de Pau, difunt

Raquel Juncosa – germana de Bernat Juncosa – ex de Pau Cabestany

Guillem Juncosa – cosí de Bernat – ara quiosquer

Martina Guardans – Nòvia de Bernat Juncosa

Pere Collado – Anarquista, difunt – testimoni de l’assassinat de Bernat Juncosa

Mateu Galvany – antic policia de la Generalitat, cap de Miquel – Ferit al genoll.

Aleix Font – 6 de maig de 2020

Quart llibre de la saga Miquel Mascarell

Jordi-Sierra

DOS DIES DE MAIG (de 1949),

“El dissabte 20 havien detingut en Mateu Galvany i la seva filla Maria. El dissabte 21 la van deixar anar a ella. El diumenge 22 van detenir en Virgili i en Macià. En Roura es va escapar. En Sunyer probablement també. El 25 van alliberar en Mateu, i el 29 l’atropellaven”

Dilluns 30 de maig de 1940, l’inspector Mascarell rep l’avís que el seu antic cap de policia ha mort i l’enterren avui. Quan hi acudeix, la seva filla li explica que ella i el seu pare van ser detinguts, que el seu pare va ser torturat, que al cap de cinc dies el van deixar anar, va estar tres dies convalescent i quan va sortir el van atropellar intencionadament i el cotxe es va escapar. Per tal es tractava d’un assassinat per causes absolutament desconegudes i ella li demana com a favor especial que intenti esclarir què va passar.

L’inspector Mascarell comença a estirar el fil i va capdellant els noms que van sorgint a cada entrevista. D’aquesta manera transitarà per la vida d’unes famílies sense cap connexió aparent però que tots ells tenen derivacions que els vinculen.

Jordi Sierra
Diuen que Himler va venir a Espanya per organitzar la policia nacional

Amb el seu estil planer i intens, Jordi Sierra ens descriu aquella Barcelona trista i atemorida de la postguerra, misèria i terror per una policia prepotent i torturadora. I movent-se clandestinament per aquella grisor, preguntant a vegades amb la boca petita, espigolant d’aquí i d’allà va omplint el cistell de la investigació fins a aconseguir molt més que els prepotents esbirros del feixisme espanyol. Bo, un llibre molt bo al mateix nivell que els tres anteriors.

Relaciono els personatges d’aquesta història per si tornen a sortir més endavant.

Miquel Mascarell – Antic inspector de policia d’abans de la guerra

Patro – Esposa de Miquel Mascarell

Mateu Galvany – Antic cap de la policia republicana, superior de Mascarell

Maria Galvany – Filla de Mateu Galvany

Esperança Sistachs. Nòvia de Mateu Galvany

Maria Àngels.- Veïna d’Esperança Sistachs

Pasqual Virgili – De la colla de Mateu Galvany – Metge de prestigi

Maurici Sunyer – De la colla de Mateu Galvany – antic atleta – ferit a la guerra

Esteve Roura – De la colla de Mateu Galvany – Bocamoll – cosí d’Esperança

Enric Macià – De la colla de Mateu Galvany – Detingut

Agustí Ponç alies Lenin – Delinqüent professional detingut quan Franco ve a Barcelona

Policarpio i Terencio Fernàndez – Caps del poderós clan de deliqüència de l’Hospitalet

Lola i Carmelita – Gitanes de les barraques de Montjuïc

Comissari Amador – Sinistre cap de policia de Via Laietana

Aleix Font, 4 de maig de 2020

Related posts


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/38/d618625600/htdocs/clickandbuilds/AleixColonia/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Comment